IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

Svjetski dan vještina mladih

Svjetski dan vještina mladih, 15. srpnja 2023.

Svjetski dan vještina mladih

 

Svjetski dan vještina mladih obilježava se svake godine 15. srpnja, na inicijativu Opće skupštine Ujedinjenih naroda još od 2015. godine. S ciljem podizanja razine svijesti o važnosti ulaganja u razvoj vještina mladih u Agendi za održivi razvoj 2030., vještine i poslovi za mlade zauzimaju istaknuto mjesto, a Ciljevi za održivi razvoj (točka 4.4.) pozivaju na značajno povećanje broja mladih i odraslih s relevantnim vještinama.

Mladi u Hrvatskoj su osobe od navršenih 15 do navršenih 30 godina života, skupina koja čini 15,8% ukupnog stanovništva. Suočavaju se s brojnim i brzim promjenama i izazovima suvremenog društva i naporima da budu aktivni, odgovorni i punopravni članovi društva u kojem žive.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana vještina mladih ističe ključnu ulogu koju imaju učitelji, treneri i drugi edukatori u pružanju vještina mladima za uključivanje u svoje zajednice i društva.

Promjenjiva dinamika tržišta rada i tehnološki napredak sve više zahtijevaju učenje prilagodljivih i agilnih vještina, kako bi se osnažilo mlade na učinkovito nošenje s ovim brzim promjenama.

Tijekom odrastanja mladi se susreću s mnogim izazovima koji prate proces uspješnog preuzimanja trajnih društvenih uloga.

Sam proces ovisi o mladima, njihovim vrijednostima, potencijalima i afinitetima te o društvu u kojem žive. Tranzicija iz mladosti u odraslost oblikovana je i društvenim očekivanjem da mladi uspješno usvoje društvene vrijednosti i ponašanja kojima će pridonijeti društvenoj stabilnosti i kontinuitetu, ali i povećanju razvojnih i drugih kapaciteta društva.

Kvalitetu i brzinu uključivanja u svijet odraslih često određuju upravo društveno uvjetovane okolnosti. Dinamične društvene promjene ostavljaju snažan trag upravo na populaciji koja je u procesu učenja i savladavanja načina snalaženja i osobnog ostvarivanja u kompetitivnom svijetu odraslih.

Obiteljski i individualni resursi prepoznati su kao najpouzdaniji oslonac mladima u suočavanju s izazovima, dok se od društvenih dionika, čija je zadaća osigurati primjerene uvjete za uspješnu tranziciju iz mladosti u odraslost, očekuje veći i kvalitetniji angažman.

U Nacionalnom programu za mlade RH za razdoblje od 2023. do 2025. navedeno je šest prioritetnih područja: Rad s mladima, Participacija mladih u društvu, Obrazovanje mladih, Mladi i Europska unija, Mladi u ruralnim područjima te Zdravlje i kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa.

Stručnjaci iz javnog zdravstva trebaju biti uključeni u zdravstveno obrazovanje djece i mladih te, osim činjenica o zdravlju usvojenih tijekom nastavnog procesa, provode aktivnosti koje podrazumijevaju i osnaživanje zdravstvene pismenosti, odnosno usmjeravanje djece i mladih ka usvajanju pravilnih životnih navika te osvještavanju važnosti očuvanja mentalnog i tjelesnog zdravlja provedbom edukativnih predavanja, radionica, javnozdravstvenih kampanja, individualnih i grupnih savjetovanja.

Dosadašnja istraživanja pokazala su da su mladi heterogena skupina te da je osobito važno raditi na njihovom obrazovanju koje im često utječe na položaj u društvu te na obrasce ponašanja, vrijednosti i stavove.

Tranzicija mladih u svijet odraslih obilježena je ključnim događajima, kao što su završetak školovanja, zapošljavanje i zasnivanje vlastite obitelji, s obzirom na životne okolnosti. Prema pojedinim istraživanjima, većini mladih ključni tranzicijski životni događaji tek predstoje, što je u skladu s fenomenom produljene mladosti.


Pripremila: Marija Škes, mag. educ. reh., Odjel za promicanje zdravlja Službe za javno zdravstvo 

 

15.07.2024. 16:07

Udruge i pravobraniteljica pozdravljaju novi Zakon o privremenom uzdržavanju

15.07.2024 07:25ZAGREB, 13. srpnja 2024. (Hina) -  Pravobraniteljica za djecu te Udruge B.a.B.e. i LET pozdravljaju promjene koje su najavljene prijedlogom novog Zakona o privremenom uzdržavanju jer ...
pročitaj više
12.07.2024. 12:33

Konferencija o samohranom roditeljstvu

Udruga LET je organizirala konferenciju \"ZA i O jednoroditeljskim obiteljima\", dana 09.07.2024. u online formi.                     ...
pročitaj više
09.07.2024. 12:31

Slijepa točka društva: poteškoće samohranih roditelja

Udruga LET je okupila preko 600 stručnjaka povodom obilježavanja dvadeset godina rada sa samohranim roditeljima i njihovom djecom. „Samohrani roditelji se suočavaju sa nizom problema: ...
pročitaj više