IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

Upis u vrtić- 2023.

Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju po novom propisuje da svako dijete rane i predškolske dobi ima pravo upisa u dječji vrtić ili školsku ustanovu u kojoj se izvodi rani i predškolski odgoj i obrazovanje. Od ove godine povećan je broj djece koja će imati pravo prednosti pri upisu.

Upis djece u dječje vrtiće za sljedeću akademsku godinu počinje uskoro. Vrtići na svojim web-stranicama objavljuju u kojem je razdoblju moguće poslati prijavu za upis djeteta.

Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju u dosta se stavki promijenio, roditelje će najviše zanimati one koje se tiču prava prednosti kod upisa djece.

Pravo svakog djeteta na upis
Od ove godine zakon propisuje pravo svakog djeteta rane i predškolske dobi na upis u dječji vrtić ili školsku ustanovu u kojoj se izvodi rani ili predškolski odgoj i obrazovanje.

Za dijete koje je obvezno pohađati predškolu jedinica lokalne ili područne (regionalne) samouprave dužna je osigurati mjesto u dječjem vrtiću ili osnovnoj školi koja provodi program obvezne predškole.

Prednost pri upisu
Prednost pri upisu u dječje vrtiće kojima je osnivač jedinica lokalne ili područne samouprave imaju djeca koja su do 1. travnja navršila četiri godine života, što je novina.

Prednost se odnosi na sljedeću pedagošku godinu. Ne odnosi se na privatne ili vrtiće kojima je osnivač vjerska zajednica i slično.

Prema izmijenjenom zakonu, pravo prednosti pri upisu imaju:

djeca s teškoćama u razvoju i kroničnim bolestima koja imaju nalaz i mišljenje nadležnog tijela iz sustava socijalne skrbi ili potvrdu izabranog pedijatra ili obiteljskog liječnika da je razmjer teškoća u razvoju ili kronične bolesti okvirno u skladu s listom oštećenja funkcionalnih sposobnosti sukladno propisu kojim se uređuje metodologija vještačenja
djeca jednoroditeljskih obitelji
djeca osoba s invaliditetom upisanih u Hrvatski registar osoba s invaliditetom
djeca koja imaju prebivalište ili boravište na području dječjeg vrtića.
Djeca s teškoćama u razvoju i ranije su imala pravo prednosti, no sada su u tu kategoriju dodana i djeca s kroničnim bolestima.

Dodatni je uvjet nalaz i mišljenje nadležnog tijela iz sustava socijalne skrbi, potvrda pedijatra ili obiteljskog liječnika o razmjeru teškoća u razvoju ili kronične bolesti.

Uz njih, pravo imaju i djeca koja su pravo na prednost imala i ranije:

djeca roditelja invalida Domovinskog rata
djeca iz obitelji s troje ili više djece
djeca obaju zaposlenih roditelja
djeca samohranih roditelja
djeca koja su ostvarila pravo na socijalnu uslugu smještaja u udomiteljskim obiteljima
djeca roditelja koji primaju doplatak za djecu ili roditelja korisnika zajamčene minimalne naknade.
Prije upisa – inicijalni razgovor
Zakon ne uređuje način ostvarivanja prava prednosti, već to čini osnivač dječjeg vrtića svojim aktom.

Prije upisa djeteta u dječji vrtić provodi se inicijalni razgovor s roditeljem i djetetom. Razgovor provodi stručno povjerenstvo vrtića – stručni suradnici, viša medicinska sestra i ravnatelj.

Stručno povjerenstvo prosuđuje o uključivanju djece u odgojno-obrazovne skupine s redovitim ili posebnim programima za djecu s poteškoćama u razvoju, djece sa zdravstvenim teškoćama i neurološkim oštećenjima i djece koja pri upisu nisu imala priložene preporuke stručnjaka.

Upisi se provode i elektroničkim putem, no to nije obveza, nego opcija koju vrtići imaju na raspolaganju, a koja pojednostavljuje postupak upisa i umanjuje papirologiju.

Potrebno je priložiti…
Uz zahtjev za upis djeteta u dječji vrtić potrebno je priložiti: izvod iz matice rođenih ili rodni list djeteta, potvrdu o mjestu prebivališta, potvrdu o radnom statusu roditelja i popunjen upitnik koji se dobiva u svakom vrtiću. U slučaju da se roditelji pozivaju na pravo prednosti kod upisa, potrebna je i dodatna dokumentacija.

Popis svih potrebnih obrazaca i dokumenata s uputama gdje ih pribaviti objavljuje se na vratima dječjeg vrtića tijekom upisnog razdoblja.

Zahtjev za upis djeteta u dječji vrtić moguće je predati i u sustavu e-građani.

Popis vrtića u Hrvatskoj, uz mogućnost pretraživanja, može se naći na stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja.

 

16.06.2024. 18:53

Razvod- da ili ne

  Preuzeto sa: Živim.hr Kada se oženimo, apsolutno smo sigurni (u većini slučajeva) da smo pronašli \'pravu osobu\'. No, statistike nam ne idu baš u ...
pročitaj više
10.06.2024. 17:34

Kriza kao prilika

Kriza kao prilika – (Ne)savršeno roditeljstvo   Preuzeto sa: SIRIUS · PUBLISHED 15/12/2022 · UPDATED 24/05/2024 Recepti za odgoj ne postoje, kao niti savršeni roditelji. No, to djetetu nije ...
pročitaj više
03.06.2024. 21:54

Roditeljsko sagorijevanje

  Odgoj djeteta zahtjevan je zadatak i traži ogroman trud od strane roditelja. To je činjenica koju svaki roditelj zna i trudi se biti spreman ...
pročitaj više