IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

Uzdržavanje punoljetnog djeteta

 

Uzdržavanje punoljetnog djeteta regulirano je čl. 290. Obiteljskog zakona:

„(1) Roditelji su dužni uzdržavati punoljetno dijete koje se školuje u srednjoj školi, odnosno polazi sveučilišni ili stručni studij u skladu s posebnim propisima, odnosno program za osnovno obrazovanje ili program srednjoškolskog obrazovanja odraslih te redovito i uredno ispunjava svoje obaveze, a najdulje do navršene dvadeset šeste godine života djeteta.

(2) Punoljetno dijete koje je završilo obrazovanje iz st. 1. ovog članka, a ne može se zaposliti, roditelji su dužni uzdržavati godinu dana nakon prestanka obrazovanja ako dijete nije navršilo dvadeset i šest godina.“

Punoljetno dijete ima i dužnosti u vezi s uzdržavanjem na način da je dužno pridonositi svom uzdržavanju ako ima prihode, dužno je obavijestiti roditelje o redovitom ispunjavanju svojih obaveza vezanih uz obrazovanje najkasnije do 01. studenog za svaku školsku, odnosno akademsku godinu.

S druge strane roditelj, koji je dužan uzdržavati punoljetno dijete koje se školuje, također ima pravo od djeteta, nadležnih tijela i pravnih osoba tražiti i dobiti podatke o djetetovu obrazovanju, odnosno zaposlenju. Dakle, kada je komunikacija između roditelja i punoljetnog djeteta poremećena i postoji sumnja izvršava li punoljetno dijete uredno svoje školske/akademske obaveze ili se zaposlilo nakon završenog obrazovanja, roditelj koji je dužan plaćati uzdržavanje ima pravo zatražiti i dobiti podatke od djeteta ili mjerodavnih institucija.

Pojam redovitog školovanja kao uvjeta za uzdržavanje punoljetnog djeteta utvrđuje sudska praksa uzimajući u obzir; vrijeme studiranja, broj položenih godina i postojanje opravdanih razloga zbog kojih školovanje nije moguće.
Dakle, dok dijete redovito polaže ispite i upisuje više godine na studiju, roditelj ga je dužan uzdržavati, neovisno o tome ima li dijete službeno status redovnog ili izvanrednog studenta.

Relevantne sudske odluke:

Punoljetno dijete koje pet godina po završetku srednje škole ima položenu tek prvu godinu, a da za to nema opravdan razlog (bolest i slično) ne ispunjava svoje obveze redovito i uredno (odluka Vrhovnog suda RH, posl. br. Rev-664/19 od 06.03.2019.).

Po ocjeni ovog suda ne samo punoljetno dijete koje ponavlja godinu, već i ono koje pauzira ili mijenja fakultet, pa nakon tri godine po završetku srednje škole, ima položenu tek prvu godinu studija, a da za to nema opravdan razlog (bolest i sl.) ne ispunjava svoje obveze redovito i uredno (odluka Vrhaovnog suda RH, posl. br. Rev- 1548/13 od 09. travnja 2014.).

18.04.2024. 13:41

Bliže se ljetni praznici… Kako kvalitetno provoditi vrijeme s djecom?

Iako do kraja školske godine ima manje od 2 mjeseca, valja se na vrijeme pripremiti na vječnu temu \"Kako da dijete kvalitetno provede ljetne praznike?\" ...
pročitaj više
11.04.2024. 10:22

VOLITE SE SIGURNO! ❤️❤️❤️

\"Volite se sigurno\" je kampanja  kojom nastojimo ukazati na važnost brige o spolnom i reproduktivnom zdravlju populacije te promovirati odgovorno seksualno ponašanje. U sklopu kampanje ...
pročitaj više
03.04.2024. 14:42

Zakon o privremenom uzdržavanju

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE povodom prijedloga promjena Zakona o privremenom uzdržavanju Zagreb, 03.04.2024.- Udruga LET ovim putem upućuje Priopćenje za medije povodom provedbe postupka e-savjetovanja o ...
pročitaj više