IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

Uzdržavanje roditelja i odgovornost nasljednika za dugove

Upit
Moji roditelji su rastavljeni od moje 2 godine života, otac me cijelo djetinjstvo koristio kao metodu osvete mojoj majci što ga je ostavila. Potpuno Vam je jasno da 10 godina to nisam vidjela, a još dodatnih 10 u svojoj glavi pravdala njegove postupke. Sve navedeno, negativno se odrazilo na moje odrastanje da bi na kraju završila u dom za odgoj djece i mladeži.
Prije 13 godina odlučujem ga potpuno ukloniti iz svog života. On to nije baš najbolje prihvatio te mi je rekao “Kako me on napravio te će me on i ubiti.” Unatoč prijetnjama, nastavila sam sa svojim životom, već 12 godina radim na televiziji i živim svoj život. Svakih par godina pokušava doći do mene. Nije me to previše izbacivalo iz takta do jučer. Javio mi se putem društvene mreže njegov kolega i predstavio se te rekao kako kraj njega sjedi moj otac i da mu se javim. Ja sam to kategorički odbila te naknadno dobila poruku gdje me moj biološki otac beskrupulozno vrijeđa. Bit ovog maila je da se ja želim zaštiti od daljnjih maltretiranja, a želim zaštititi i svoju obitelj (majku, očuha i maloljetnog brata). Uz sve navedeno otac ima i problema sa ovisnošću, posebice alkohol i kockanje. Mislim da meni i mojoj obitelji može ugroziti život.
Moje pitanje glasi: “Kako se mogu pravno zaštiti kako me jednog dana ne bi tražio uzdržavanje ili da me dopadnu njegovi kockarski dugovi?“
Ovim putem Vas molim za pomoć prije nego on napravi nekakvo zlo. Ja ne mogu mirno živjeti sa tom spoznajom. Možda postoji mogućnost da ga prijavim policiji za uznemiravanje no u policijskoj postaji u mom kvartu rade njegova 2 prijatelja i uvjerena sam da slučaj ne bi bio obrađen kako treba.

P.s. Alimentaciju nije plaćao dobrovoljno. Imao je provedenu ovrhu radi prisilne naplate uzdržavanja djeteta.

 

Odgovor pravnika
Odgovornost nasljednika za dugove ostavitelja uređena je člankom 139. Zakona o nasljeđivanju.
Nasljednik odgovara za ostaviteljeve dugove do visine vrijednosti naslijeđene imovine.
Kad ima više nasljednika, oni odgovaraju solidarno za ostaviteljeve dugove, i to svaki do visine vrijednosti svoga nasljednog dijela, bez obzira je li izvršena dioba nasljedstva.
Među nasljednicima dugovi se dijele razmjerno njihovim nasljednim dijelovima, ako oporukom nije drukčije određeno.
Nasljednik koji se odrekao nasljedstva ne odgovara za ostaviteljeve dugove.
Odricanje od nasljedstva uređeno je člancima 129. do 134. Zakona o nasljeđivanju.
Nasljednik se može odreći nasljedstva javno ovjerovljenom izjavom ili izjavom danom na zapisnik kod suda do donošenja prvostupanjske odluke u ostavinskom postupku.
Izjava o odricanju može se dati samo nakon smrti ostavitelja.
Ovo odricanje vrijedi i za potomke onoga koji se odrekao, ako odricatelj nije izričito izjavio da se odriče samo u svoje ime.
Ako su odricateljevi potomci malodobni, za ovo odricanje nije potrebno odobrenje tijela nadležnog za poslove skrbništva.
Za nasljednika koji se odrekao u svoje ime smatra se kao da nikad nije bio nasljednik.
Ne može se odreći nasljedstva nasljednik koji je raspolagao nasljedstvom ili nekim njegovim dijelom.
Što se tiče obveze uzdržavanja roditelja punoljetno dijete je dužno uzdržavati roditelja samo u slučaju kada nije sposoban za rad, a nema dovoljno sredstava za život ili ih ne može ostvariti iz svoje imovine.
Dijete se može osloboditi dužnosti uzdržavanja roditelja koji ga iz neopravdanih razloga nije uzdržavao u vrijeme kad je to bila njegova zakonska obveza.

 

Ostale upite i odgovore pravnika pogledajte u rubrici Vaša pitanja

23.05.2024. 19:30

Narančasta ribica

\'Mame, morate odmoriti!’: Narančasta ribica vašu djecu ovog ljeta vodi na more!   Zvuči kao avantura na koju se spremaju likovi nekog crtića Walta Disneya, ...
pročitaj više
15.05.2024. 13:26

Sretan Međunarodni dan obitelji! ❤️

Danas, 15. svibnja, obilježavamo Međunarodni dan obitelji, dan posvećen slavljenju obiteljskih veza i podizanju svijesti o pitanjima koja utječu na obitelji širom svijeta. Ovaj dan ...
pročitaj više
13.05.2024. 13:24

“NARANČASTA RIBICA: PODRŠKA JEDNORODITELJSKIM OBITELJIMA”

S velikim zadovoljstvom Vas pozivamo na okrugli stol pod nazivom \"Narančasta ribica: Podrška jednoroditeljskim obiteljima\" koji će se održati 23.05.2024. od 11 do 14 sati ...
pročitaj više