IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

Vraćanje na staro prezime nakon razvoda braka

Svaki od bivših bračnih drugova nakon razvoda braka može ili ostaviti dotadašnje (bračno) prezime, ili se vratiti na prezime koje je imao prije braka.

Ako se jedan od supružnika odluči vratiti na prezime koje je imao prije sklapanja braka, može u roku od 1 godine od prestanka braka o tome dati izjavu matičaru u mjestu svog prebivališta. U tom slučaju se ne vodi upravni postupak, nego je dana izjava temelj za upis promjene osobnog imena u matične knjige.

Prezime se može promijeniti i nakon proteka roka iz članka 5. Zakona o osobnom imenu, ali po proceduri iz članka 6. istog Zakona.

Naime, unutar roka od godine dana od dana prestanka braka, ime se mijenja po pojednostavljenoj proceduri – davanjem izjave pred matičarem.

Nakon proteka roka od godine dan,a prezime se mijenja pokretanjem upravnog postupka pred uredom državne uprave u županiji ili Gradskim uredom za opću upravu, a u kojem treba platiti i upravne pristojbe. Upravni postupak se pokreće podnošenjem zahtjeva za promjenu osobnog imena uz koji treba priložiti, u konkretnom slučaju, i sudsku odluku o prestanku braka. Zahtjev se mora riješiti u roku od 30 dana, iznimno 60 dana.

 

16.06.2024. 18:53

Razvod- da ili ne

  Preuzeto sa: Živim.hr Kada se oženimo, apsolutno smo sigurni (u većini slučajeva) da smo pronašli \'pravu osobu\'. No, statistike nam ne idu baš u ...
pročitaj više
10.06.2024. 17:34

Kriza kao prilika

Kriza kao prilika – (Ne)savršeno roditeljstvo   Preuzeto sa: SIRIUS · PUBLISHED 15/12/2022 · UPDATED 24/05/2024 Recepti za odgoj ne postoje, kao niti savršeni roditelji. No, to djetetu nije ...
pročitaj više
03.06.2024. 21:54

Roditeljsko sagorijevanje

  Odgoj djeteta zahtjevan je zadatak i traži ogroman trud od strane roditelja. To je činjenica koju svaki roditelj zna i trudi se biti spreman ...
pročitaj više