IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

Vršnjačko nasilje – kako roditelji mogu pomoći?

Sabor je 2017. godine izglasao Dan ružičastih majica kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad vršnjacima koji će se održavati svake zadnje srijede u veljači.
Sve je počelo 2007. godine kada su srednjoškolca u gradu Berwick u Kanadi vršnjaci maltretirali jer je u školu došao u ružičastoj majici. Nekoliko dana kasnije, njegovi prijatelji organizirali su prosvjed. David Shepherd i Travis Price također su došli u školu u ružičastim majicama, kupili su ih još 50-ak i dijelili drugim mladićima.
Povodom toga, u nastavku ćemo dati neke smjernice što roditelji mogu napraviti kako bi spriječili vršnjačko nasilje.
Pratite djetetovo odrastanje i zbivanja u njegovom životu. Kroz jednostavne razgovore o djetetovom boravku u školi ili prijateljima, koji su dio obiteljske svakodnevice, možete  mnogo saznati o djetetovom iskustvu i posumnjati na moguće poteškoće s kojima se susreće. Promjena u djetetovim ponašanjima može biti način na koji dijete s nama dijeli da se nešto događa u njegovom životu, čak i kada to još nije spremno učiniti riječima. Stoga je jako je dobro biti upoznat sa znakovima na temelju kojih možemo posumnjati da se naše dijete susreće s vršnjačkim nasiljem.
Sumnjate li da je Vaše dijete žrtva vršnjačkog nasilja, jako je važno reagirati. Čak i sama sumnja da nešto nije u redu je snažan poticaj da vidimo što se doista događa i ima li potrebe poduzeti određene korake. Ovisno o svojim ranijim iskustvima i pogledima na svijet, reakcije roditelja na saznanje da je njihovo dijete možda žrtva nasilja mogu biti veoma različite.
Ako se dijete još nije ohrabrilo i progovorilo, možete s njime porazgovarati o tome, no imajte na umu da je u takvim razgovorima važno pratiti tempo djeteta i pomagati mu da se počne osjećati dovoljno sigurno da se otvori. Ako je dijete spremno razgovarati s vama, podijelite svoju zabrinutost s njime i upitajte ga ono što vas zanima, no imajte na umu i da će na početku, da biste ga potakli da se otvori, možda biti potrebno razgovarati s djetetom o tome na neizravan način.
Ako vam se dijete povjerilo, potaknite ga da vam ispriča što se dogodilo. Iako ćete možda imati potrebu postavljati mnogo pitanja ili davati mu savjete, dopustite mu da vam najprije bez prekidanja ispriča svoj doživljaj. Recite mu da vam je drago da je bilo dovoljno hrabro da vam ispriča što se događa, da je to bila ispravna odluka i objasnite zašto je važno u takvim situacijama potražiti pomoć odrasle osobe. Naglasite djetetu da to što mu se događa nije u redu. Recite mu da nije krivo za ono što se događa i nastojte ne tražiti moguća ponašanja kojima je on mogao isprovocirati nasilnika ili propitivati ispravnost njegovih reakcija.
Ako su Vašem djetetu ili Vama potrebni pomoć u prevladavanju ovog iskustva, slobodno potražite pomoć stručnjaka.
23.05.2024. 19:30

Narančasta ribica

\'Mame, morate odmoriti!’: Narančasta ribica vašu djecu ovog ljeta vodi na more!   Zvuči kao avantura na koju se spremaju likovi nekog crtića Walta Disneya, ...
pročitaj više
15.05.2024. 13:26

Sretan Međunarodni dan obitelji! ❤️

Danas, 15. svibnja, obilježavamo Međunarodni dan obitelji, dan posvećen slavljenju obiteljskih veza i podizanju svijesti o pitanjima koja utječu na obitelji širom svijeta. Ovaj dan ...
pročitaj više
13.05.2024. 13:24

“NARANČASTA RIBICA: PODRŠKA JEDNORODITELJSKIM OBITELJIMA”

S velikim zadovoljstvom Vas pozivamo na okrugli stol pod nazivom \"Narančasta ribica: Podrška jednoroditeljskim obiteljima\" koji će se održati 23.05.2024. od 11 do 14 sati ...
pročitaj više