Blog

ZAŠTO JE VAŽNO RAZGOVARATI S DJECOM O RAZVODU I GUBITKU DRUGOG RODITELJA ?

31.05.2016. 10:09 • Zakoni

Djeca čiji se roditelji rastaju trebaju sigurnost da će ostati dio obitelji koja ih voli, no rastava može ozbiljno ugroziti tu sigurnost. Emocionalni uragan koji tutnji kroz živote djece tijekom i nakon rastave može biti strašan, no ne mora nužno biti takav. Imate velik utjecaj na način na koji će djeca prebroditi rastavu. Dajući informacije iskreno i otvoreno, uvjerit ćete ih da su sigurni.

Govoreći im – iznova i opet iznova – da su važni, da ih volite te da ih nećete prestati voljeti, vodit ćete ih kroz oluju rastave braka.  

razgovor_3

Pokazalo se da intenzitet emocionalne reakcije ovisi ponajprije o načinu rješavanja sukoba a puno manje o samom razlazu.  Djeca doživljavaju gubitak na način različit od onog na koji to doživljavaju odrasli. Ovisnija su o svojoj neposrednoj okolini, pogotovo o odraslima koji o njima brinu zbog čega je za njih gubitak vrlo često povezan s intenzivnim osjećajima nesigurnosti i bespomoćnosti.

Zbog toga su odrasle osobe jako važno djetetu, kako bi mu pružile osjećaj zaštićenosti i sigurnosti te kako bi mu, na njemu razumljiv način objasnile što se događa.

tt0139652

Udruga LET uskoro objavljuje publikaciju “Moja jednoroditeljska obitelj”, iz projeka KALEIDOSKOP.

Logo-projekt-kaleidoskop

PODIJELI ČLANAK