Blog

Zabrana susreta i druženja

16.03.2018. 10:21 • Zakoni

Donosimo Vam odgovor na pitanje u kojim slučajevima je moguće zabraniti bivšem partneru viđanje djeteta? Pitanje smo primili putem naše web stranice samohrani.com

Kad roditelji ne žive u obiteljskoj zajednici i ne postoji dogovor o susretima i druženjima djeteta s roditeljem s kojim ne živi sud će, po prijedlogu jednog od roditelja, donijeti odluku o tome s kojim će roditeljem dijete živjeti i o susretima i druženju s roditeljem s kojim ne živi. Postupak se pokreće pred mjesno nadležnim općinskim sudom, a mjesna nadležnost određuje se prema prebivalištu ili boravištu tuženika.

Odluka suda o tome s kojim će roditeljem dijete živjeti, odnosno, o načinu i vremenu susreta i druženja dijeteta s roditeljem s kojim ne živi, ovisi o različitim okolnostima kao što su dob djeteta, spol, materijalni uvjeti života roditelja i drugo. Vrijeme druženje može se odrediti na određene dane u tjednu, vikende ili neprestano duže vrijeme za blagdane i praznike.

Obiteljskim zakonom je propisano da se radi zaštite dobrobiti djeteta, susreti i druženje djeteta s roditeljem s kojim ne živi, mogu ograničiti ili zabraniti, a prema okolnostima slučaja može se odrediti osoba u čijoj će se nazočnosti održavati susreti i druženje. Tu osobu određuje sud po prijedlogu centra za socijalnu skrb, s tim da ta osoba ne smije biti srodnik po pravoj liniji, niti po pobočnoj liniji do drugog stupnja. Najčešće je riječ o službeniku centra za socijalnu skrb.

Ograničenje susreta može se odnositi na kraće vrijeme susreta, manji broj susreta i nadzirana mjesta susreta.
Što se tiče zabrane susreta, sud će donijeti takvu odluku, ako sud procijeni da roditelj prema kojem je donesena takva odluka svojim postupcima za vrijeme druženja s djetetom može škoditi djetetu (npr. ako ima problema s alkoholom, drogama, odvodi ga na neprilična mjesta i slično). Sud u svakom slučaju zasebno procjenjuje relevantne okolnosti.

PODIJELI ČLANAK