IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

Djeca i slobodno vrijeme

Kvalitetno provođenje slobodnog vremena

Većina učenika odbrojavala je zadnje nastavne dane radujući se praznicima, kako bi uživala u aktivnostima kojima se nisu mogla dovoljno posvetiti tijekom nastavne godine. No, ima i učenika koji se ne znaju zabaviti, koji već nakon nekoliko dana praznika doživljavaju dosadu i ne znaju što bi sa sobom. No, praznici se već „troše“ i što sada raditi, kako kvalitetno provoditi slobodno vrijeme?

Uloga roditelja

Većina učenika vrijeme provodi u dužem spavanju, igri vani ili na računalu, gledanju crtića, serija i filmova, druženju s prijateljima, odlasku na bazen ili more, posjetu bakama, djedovima i rodbini te brojnim drugim aktivnostima.

Ako su roditelji zaposleni, ne mogu provoditi vrijeme s djecom onoliko koliko bi htjeli i obično imaju manje godišnjeg u odnosu na trajanje praznika. Na neki način, roditelji mlađe djece mogu biti zabrinuti što su im djeca sama ili što nemaju kontrolu o tome što rade i kako provode vrijeme. Kako bi se izbjegao osjećaj zabrinutosti i stresa, važno je pričati s djetetom o njegovim željama i planovima za provođenje slobodnog vremena te što kvalitetnije provesti zajedničko slobodno vrijeme. Važno je pokazati interes za ono što dijete voli i želi raditi.

Veći napor, vezano za praznike, doživljavaju roditelji čijoj je djeci dosadno te se još više trebaju uključiti u slobodno vrijeme svog djeteta. No, cilj nije da roditelji djetetu nude gotova rješenja, već da djetetu pomognu ispuniti slobodno vrijeme. Mogu davati prijedloge za razne aktivnosti koje dijete voli budući da ga najbolje poznaju, zatim, pomoći u planiranju i organizaciji – ako znaju za nekakve događaje i slično, dobro je da dijete čuje informaciju i u skladu sa svojim interesima može odlučiti što želi.

Učenicima nižih razreda potrebno je pomoći oko organiziranja slobodnog vremena. Roditelji trebaju usmjeravati dijete, ispitivati što je radilo te što planira raditi, odvesti ga na prikladna kulturna zbivanja i slično. Tako dijete može povećati interes za nešto ili razviti nove interese.

Tijekom praznika, učenici većinu vremena provode gledajući TV, igrajući se na računalu ili surfanjem na Internetu. Dobro je popričati o prednostima i nedostacima, sigurnom korištenju, kao i postaviti pravila oko vremena korištenja. Za razliku od mlađe djece, adolescenti su samostalniji i teže nezavisnosti, tako da ni ne žele da im roditelji osmišljavaju provođenje slobodnog vremena.

No, važno je da roditelji vode računa o tome kako djeca provode slobodno vrijeme, s kim se druže, gdje idu te je korisno postići dogovor oko vremena dolaska. Također, uz aktivnosti po svom izboru, dobro je da dijete ima obavezu pomoći nešto u kući, pospremiti i slično.

Bez obzira na postignuti uspjeh u školi, ne preporučuju se zabrane ili prigovaranje zbog propuštenog. Važno je kvalitetnom komunikacijom postići da dijete bude svjesno svojih propusta te da iduću nastavnu godinu započne drugačije s postavljenim ciljevima.

Različite aktivnosti

Kvalitetno slobodno vrijeme ovisi i o mjestu stanovanja. Primjerice, ako dijete živi na selu, može pomoći u raznim kućanskim poslovima – od pospremanja do pomoći u vrtu, oko životinja i slično. Dijete će vrijeme provoditi u društvu, osjećat će se korisno i aktivno. Također, djeca iz gradskih sredina mogu ići u posjet rodbini na selu te uživati u nešto drugačijim aktivnostima u odnosu na one kod kuće, a ujedno se druže s rodbinom.

Korisno je djecu zaposliti kako bi imali i neku obavezu, primjerice, branje povrća ili čišćenje istog. Aktivnost doživljavaju kao igru, a ujedno su od pomoći. Većina dječaka slobodno vrijeme provodi baveći se sportskim aktivnostima, dok djevojčice češće biraju one umjetničkog sadržaja, iako vole aktivnosti poput rolanja i vožnje bicikla.

Slobodno vrijeme treba biti kreativno ispunjeno, što često nije slučaj tijekom nastavne godine. Ako u mjestu postoje organizirane ljetne radionice ili slično, dobro je uključiti dijete jer ima obavezu, nešto radi i druži se. Također, online učenje stranih jezika ili pohađanje nekakve ljetne škola istoga vrlo je zanimljiv i koristan način provođenja slobodnog vremena, a doprinosi učenju na zabavan način, socijalizaciji i komunikacijskim vještinama.

Općenito, ljetni praznici zgodni su za učenje novih vještina. Također, djeca mogu izrađivati obiteljsko stablo, nakit, suvenire za svoje mjesto. Ako postoji mogućnost „zaposlenja“, poput raznošenja letaka, pranja prozora ili slično, korisno je angažirati stariju djecu. Dobit je višestruka, od simbolične zarade, obaveze i odgovornosti do radnog iskustva, upoznavanja novih ljudi i jačanja komunikacijskih vještina. Takvo iskustvo doprinosi budućim kvalitetnijim planovima i željama za iduće praznike ili slobodno vrijeme općenito. Budući da se važnost poduzetništva sve češće ističe, a ujedno planira uvesti i u školski sustav, navedeni su primjeri zgodan put za osvješćivanje istoga na simboličan način.

Ono što je zabrinjavajuće jest da većina djece nikada

Važno je da djeca u slobodno vrijeme imaju dostupne i kulturne sadržaje poput čitanja.

Kada dijete ima bogat sadržaj unutar vlastitog slobodnog vremena ili barem mogućnost izbora, moći će jasnije razabrati vlastite interese i želje. Također, mogućnost izbora doprinosi jačanju samopouzdanja i samostalnosti, ali je važno usmjeravanje roditelja i kvalitetna komunikacija.

Umjesto zaključka, važno je pokazati interes za ono što djeca rade te ih poticati na različite aktivnosti s obzirom na njihove interese. Koristan je i pasivan odmor, ali kako roditelji ne bi bili pod stresom zbog izjava „Dosadno mi je.“, dobro je ponekad dodijeliti i koju obavezu jer se djeca osjećaju aktivno i ispunjeno, a ujedno pomažu odraslima te stječu radne navike. Kako kaže citat na početku članka, svatko sam odlučuje o trošenju svog vremena. No, izgubljeno vrijeme ne može se vratiti i stoga je važno kvalitetno provoditi slobodno vrijeme. Na kraju, što god radili, nastojte provesti vesele praznike za pamćenje.

 

Tekst je preuzte sa stranica Istraži Me, autorice Marije Novoselić.

16.06.2024. 18:53

Razvod- da ili ne

  Preuzeto sa: Živim.hr Kada se oženimo, apsolutno smo sigurni (u većini slučajeva) da smo pronašli \'pravu osobu\'. No, statistike nam ne idu baš u ...
pročitaj više
10.06.2024. 17:34

Kriza kao prilika

Kriza kao prilika – (Ne)savršeno roditeljstvo   Preuzeto sa: SIRIUS · PUBLISHED 15/12/2022 · UPDATED 24/05/2024 Recepti za odgoj ne postoje, kao niti savršeni roditelji. No, to djetetu nije ...
pročitaj više
03.06.2024. 21:54

Roditeljsko sagorijevanje

  Odgoj djeteta zahtjevan je zadatak i traži ogroman trud od strane roditelja. To je činjenica koju svaki roditelj zna i trudi se biti spreman ...
pročitaj više