IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

Empatija kod djece i kako ju poticati

Empatija se definira kao razumijevanje ili osjećanje tuđeg emocionalnog iskustva.  Empatija nam omogućava uživljavanje u “tuđe cipele”, da razumijemo i osjetimo kako se druga osoba osjeća bez da pri tome sami prolazimo kroz isto iskustvo u tom trenutku.

Empatija može biti dijelom urođena osobina, a dijelom posljedica odgoja, odnosno životnog iskustva.

Empatija je vještina koja se uči, koju treba poticati, a počinje već u najranijoj fazi djetetova razvoja.  Empatija, osim o dobi, ovisi i o temperamentu djece. Djeca koja imaju razvijene socijalne vještine poput uspostavljanja odnosa te razumijevanja i prepoznavanja svojih emocija,  bit će sklonija empatiziranju i pomoći drugima, dok će s druge strane djeca sa slabijim socijalnim vještinama imati agresivniji način reagiranja, teže shvaćanje tuđe perspektive te mogući osjećaj krivnje. Vrijednost razvoja empatije je višestruka, jer kapacitet za empatiju djeci olakšava povezivanje s drugim živim bićima. Empatična djeca su uspješnija i zadovoljnija u školi, socijalnim situacijama i odnosima.

Kako poticati empatiju kod djece?

  1. Budite primjer svome djetetu

Kako bi razvili empatiju kod djece, roditelji i sami trebaju razumjeti ponašanje i osjećaje djeteta i drugih osoba u svojoj okolini. Djeca upijaju više od onoga što se izgovori pa tako ako roditelj djetetu primjerice kaže kako treba uvažavati osjećaje drugih ljudi, a da pri tome sam to ne čini, manja je vjerojatnost da će dijete usvojiti takvo ponašanje jer roditelj predstavlja svojem djetetu model po kojem ono uči.

  1. Razgovarajte o osjećajima

Djeca često ne razumiju osjećaje koji im se javljaju pa je zato važno o njima razgovarati, na način da roditelj prepozna emociju kod svojeg djeteta te da ju imenuje, opiše i kaže svoje iskustvo s tom emocijom. Na primjer: „Vidim da si tužan jer ti ne ide domaća zadaća. Ja sam isto tužan kad ne napravim dobro ručak. U redu je biti tužan.“

  1. Potaknite na izražavanje emocija

Izražavanje emocija danas je posebice važno zbog toga što se nalazimo u digitalnom dobu u kojem smo okruženi pisanjem poruka na različitim uređajima. Iako na njima postoji niz različitih emotikona, djeca ne uče o osjećajima samo kroz biranje emotikona na uređajima. Dobro je da se s djecom razgovara što koji emotikon predstavlja, kako bi ih djeca naučila smisleno koristiti u razgovorima. Također, poželjno je da tijekom dana roditelji potiču djecu da imenuju vlastite emocije koje osjećaju u različitim situacijama, kako bi djeca usvojila to kao naviku.

  1. Pomozite djeci da se užive u emocionalna stanja drugih

Kako bi pomogli djeci da se užive u emocionalna stanja drugih, roditelji se mogu prisjetiti situacije u kojima je njihovo dijete, određenim postupkom, izazvalo određenu emociju kod drugog, na primjer: „Kako se Marko osjećao kad si ga odgurnuo?“. U ovu svrhu može se iskoristiti igra „Pogodi kako se osjećam“ gdje je zadatak da oni koji igraju prave različite izraze lica i zamole djecu da ih prepoznaju. Na taj način djeca uče prepoznavati signale na licima drugih.

  1. Predložite djeci kako iskazati empatiju

Ovdje možete pitati dijete koje je na primjer potrgalo igračku prijateljici/prijatelju „Što možeš učiniti da se Ana bolje osjeća u vezi svoje strgane igračke?“. Neka dijete svoje ideje podijeli s vama, a Vi mu predložite još nekoliko opcija. Budući da su djeca sklona ispitivati o pojavama koje vide oko sebe,  u ovom dijelu Vam može pomoći i gledanje različitih filmova ili serija čije likove možete komentirati postavljajući djeci pitanja poput: „Što misliš kako se ova djevojčica osjeća? Koji bi mogao biti razlog tome?“. Tako se može pomoći djeci da poistovjećujući se s tim likovima lakše prepoznaju kako pomoći drugima. Isto se može i kroz različite priče ili knjige.

  1. Pohvalite empatično ponašanje

Kada primijetite prve znakove empatije, pohvalite vaše dijete. Takvi znakovi jasno pokazuju da vaše dijete uči kako da suosjeća i brine o drugim ljudima. To može biti kada dijete ustupi igračku mlađem bratu ili sestri koja plače te se tada može reći „ To je bilo jako ljubazno od tebe. Jesi vidio kako ga je to učinilo sretnim?” Tada Vaše dijete shvaća značaj brige o drugome jer mu Vi ukazujete na to.

  1. Budite strpljivi

Djetetu je potrebno vrijeme da razvije empatiju. Empatija nije nešto o čemu djecu možemo izravno poučavati, već će ju ona usvajati kroz igru, komunikaciju, slušanje priča i oponašanje primjera iz okoline. Ne očekujte da u svakoj situaciji vidite suosjećanje kod vašeg djeteta jer oni uče kroz svoj razvoj.

Izvor:

https://odrasli.hrabritelefon.hr/clanci/empatija-kako-poticati-empatiju-kod-djece/

15.07.2024. 16:07

Udruge i pravobraniteljica pozdravljaju novi Zakon o privremenom uzdržavanju

15.07.2024 07:25ZAGREB, 13. srpnja 2024. (Hina) -  Pravobraniteljica za djecu te Udruge B.a.B.e. i LET pozdravljaju promjene koje su najavljene prijedlogom novog Zakona o privremenom uzdržavanju jer ...
pročitaj više
12.07.2024. 12:33

Konferencija o samohranom roditeljstvu

Udruga LET je organizirala konferenciju \"ZA i O jednoroditeljskim obiteljima\", dana 09.07.2024. u online formi.                     ...
pročitaj više
09.07.2024. 12:31

Slijepa točka društva: poteškoće samohranih roditelja

Udruga LET je okupila preko 600 stručnjaka povodom obilježavanja dvadeset godina rada sa samohranim roditeljima i njihovom djecom. „Samohrani roditelji se suočavaju sa nizom problema: ...
pročitaj više