Blog

Gdje bi djeca trebala provesti blagdane?

26.03.2021. 15:06 • Uncategorized

Kako se približava Uskrs, u fokusu jednoroditeljskih obitelji ponovno je aktualno pitanje – gdje bi dijete trebalo biti za vrijeme blagdana?

Najbolje je dogovoriti pravednu podjelu. Uskrs jednom roditelju, Božić drugome – mijenjajte se svake godine. Ako roditelji stanuju blizu, onda Badnjak kod jednoga, a božićno jutro kod drugoga – s obaveznim djedovima, bakama, ujacima, ujnama, bratićima i sestričnama pravedno podijeljenima. Ipak, ako su djeca starija od 12 godina, preporučila bih vam da se savjetujete s njima i upitate njih kako bi željeni dijeliti blagdane. Kad jednom odlučite, svakako o tome izvijestite sve.

Ne zaboravite da vaša djeca mogu biti tužna tijekom blagdana. Možda ćete se vi nostalgično prisjetiti cjelovite obitelji i čeznuti za toplinom i nježnošću obitelji koje više nema. Djetetu koje djeluje nesretno omogućite da se povuče. Sjednite s njim, primite ga za ruku i zajedno se prisjetite prošlosti. Zagrlite ga, posjednite u krilo. Takve trenutke važno je dijeliti. Poljupcima mu obrišite suze, no ne pokušavajte mu potisnuti sjećanja, razveseliti ga ili mu rastjerati tugu. Uspomene su važne i zahtijevaju vašu pozornost punu poštovanja.

Preuzeto iz knjige: Judith S. Wallerstein i Sandra Blakeslee “A što s djecom? Odgoj djece prije, za vrijeme i nakon razvoda”

PODIJELI ČLANAK