Blog

Kako djetetu reći da je posvojeno?

19.02.2021. 13:08 • Uncategorized

Posvojeno dijete ima pravo i potrebu na odgovore na važna pitanja koja mu se nameću. Svaka dob nosi svoje izazove, ali odrasli su nekad zbunjeni kako odgovoriti na sva pitanja malog djeteta. Iako je na roditeljima da odluče kada će djetetu reći da je posvojeno, savjet je da im u što ranijoj dobi počnu čitati tematske knjige o posvojenju koje su prilagođene djetetovoj dobi kako bi im objasnili taj koncept i normalizirali ga.

Većina posvojitelja zna koliko je važno da dijete zna sve važne činjenice, zna kako je najbolji interes djeteta da dobije jasen i jednostavne informacije te da se pri tome osjeća sigurno. Koliko treba s djetetom razgovarati? Što mu sve reći? Hoće li nas razumjeti?

Najbolji pristup razgovoru s djetetom predškolske dobi o posvojenju je slijediti interes djeteta, odgovarati na ona pitanja koja dijete pita, na najjednostavniji način. Važno je s djetetom razgovarati mirno, ponuditi mu riječi kojima može imenovati svoje osjećaje i dati mu do znanja da je odrasla osoba tu za njega i njegova pitanja. Miran razgovor i osiguravanje jasnih informacija i činjenica djetetu koje je posvojeno je najvažnija poruka: „Posvajanje je u redu i možemo otvoreno razgovarati o svemu što želiš“.

Primjere pitanja koja djeca mogu postaviti, a koja bi mogla zbuniti odrasle te adekvatnih odgovora na ta pitanja, možete pronaći u članku Poliklinike za zaštitu djece i mladih. 

 

PODIJELI ČLANAK