Blog

Kako je biti samohrana majka?

20.10.2020. 09:48 • Novosti

Samohrane majke znaju koliko je teško samostalno odgajati dijete, ali biti samohrani roditelj koji je ostao bez posla još je mučnija situacija s kojom će rijetki lako izaći na kraj. Ipak, nijedna životna situacija, pa ni ova, nije vrijedna kuknjave i prolijevanja suza.

Postoje načini da svaki dan dočekate i ispratite s osmijehom na licu.  Samohrano majčinstvo nije kraj svijeta, vi to možete!

1. Napravite detaljan plan 

Svako jutro probudite se s idejom što želite učiniti i postići tog dana. Primjerice, jedan dan mogli biste organizirati susret roditelja – volontera i pomoći djeci koja imaju problema s učenjem i pisanjem zadaće. Osjećat ćete se bolje i upoznati više ljudi. Zapamtite, svako novo poznanstvo možda je put do novog posla ili dugogodišnjeg prijateljstva.

Ako niste raspoloženi za druženje s drugim ljudima mogli biste napraviti listu jela koja biste voljeli kuhati taj tjedan i poći u nabavku. U trgovinu ponesite popis namirnica i strogo ga se pridržavajte. Nakon šetnje po dućanu s vašeg mališana možete odvesti u posjet njegovom ili njezinom ocu, a vi se posvetite kuhanju, izradi plana za naredni dan ili odmoru.

2. Uvijek odredite prioritete

Nemojte dozvoliti da vam tuga bude važnija od igre s djecom, majčinstvo se događa sada. Na papir, ruku ili računalo napišite što morate obaviti i držite se toga.

3. Pohvalite se!

Barem jednom u danu vratite se na vrh popisa obveza i pogledajte što ste sve učinili do tog trenutka. Bit ćete ponosni na sebe i na vaše majčinstvo.

4. Razmislite u čemu ste dobri

Pletenje, šivanje, strani jezici, fotografiranje… sve su to hobiji koje možete unovčiti. Počnite stvarati vlastiti biznis. Majčinstvo, i samohrana, ide ruku pod ruku s poslom.

5. Zaštitite dijete

Najvažnije od svega je: ne dozvolite da vaše dijete primijeti kroz što prolazite. Budite sigurni da mališani znaju za vaše probleme, ali nemojte im prepričavati svaki detalj. Majčinstvo je zaštiti dijete od traume, ali ih i pripremiti za svijet odraslih!

 

6. Napravite razliku između potreba i htijenja

Čuvajte svaku kunu! Ako vam na mjesečnoj razini i ostane nešto novca, spremite ga u crni fond. Štedite.

7. Proširite krug pozitivnih ljudi

Vaše majčinstvo sačuvajte za sebe i vaše dijete, te ljude koji su toga vrijedni! Negativne osobe – bez imalo razmišljanja – izbrišite iz života. Vedri ljudi u vama će buditi toplinu i pomoći vam da pronađete bolji i sigurniji životni put.

8. Besplatno je u modi!

Potražite besplatne tečajeve za edukaciju odraslih i besplatne radionice za djecu. Zabilježite gdje bi, za nula kuna, mogli otići s vašim mališanom, uredite se i zaputite. Najbolje stvari su besplatne!

9. Ne odustajte od sebe!

Život neće uvijek biti težak i kompliciran. Kako kažu stari ljudi:“Nakon kiše uvijek dolazi sunce“ pa će i vaše uskoro zasjati. Dok taj trenutak ne stigne, pazite na sebe i svoje financije te živite od danas do sutra. Nemojte gledati previše unaprijed jer bi vas to, u ovoj situaciji, moglo učiniti depresivnima.

Planovi za budućnost kuju se kad je život u potpunosti i stabilno postavljen na noge.

10. Nije sramota primati socijalnu ili bilo koju drugu pomoć.

Majčinstvo, odnosno roditeljstvo je teško! Ako nemate za hranu i režije obratite se službi čija je dužnost paziti na građane u nevolji. Prihvatite svu pomoć koju možete dobiti, pa ćete jednom, kad se „iskoprcate“ iz problema i vi pomoći potrebitima.

12. Sagledajte svoje probleme

Problemi se moraju razvrstati, nemoguće ih je sve riešiti odjednom. Posvetite im se polako – jednome pa drugome.

Preuzeto sa: https://www.pitajmamu.hr/clanak/savjeti-za-samohrane-majke/

 

 

 

PODIJELI ČLANAK