IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

Kako je biti samohrana majka?

Samohrane majke znaju koliko je teško samostalno odgajati dijete, ali biti samohrani roditelj koji je ostao bez posla još je mučnija situacija s kojom će rijetki lako izaći na kraj. Ipak, nijedna životna situacija, pa ni ova, nije vrijedna kuknjave i prolijevanja suza.

Postoje načini da svaki dan dočekate i ispratite s osmijehom na licu.  Samohrano majčinstvo nije kraj svijeta, vi to možete!

1. Napravite detaljan plan 

Svako jutro probudite se s idejom što želite učiniti i postići tog dana. Primjerice, jedan dan mogli biste organizirati susret roditelja – volontera i pomoći djeci koja imaju problema s učenjem i pisanjem zadaće. Osjećat ćete se bolje i upoznati više ljudi. Zapamtite, svako novo poznanstvo možda je put do novog posla ili dugogodišnjeg prijateljstva.

Ako niste raspoloženi za druženje s drugim ljudima mogli biste napraviti listu jela koja biste voljeli kuhati taj tjedan i poći u nabavku. U trgovinu ponesite popis namirnica i strogo ga se pridržavajte. Nakon šetnje po dućanu s vašeg mališana možete odvesti u posjet njegovom ili njezinom ocu, a vi se posvetite kuhanju, izradi plana za naredni dan ili odmoru.

2. Uvijek odredite prioritete

Nemojte dozvoliti da vam tuga bude važnija od igre s djecom, majčinstvo se događa sada. Na papir, ruku ili računalo napišite što morate obaviti i držite se toga.

3. Pohvalite se!

Barem jednom u danu vratite se na vrh popisa obveza i pogledajte što ste sve učinili do tog trenutka. Bit ćete ponosni na sebe i na vaše majčinstvo.

4. Razmislite u čemu ste dobri

Pletenje, šivanje, strani jezici, fotografiranje… sve su to hobiji koje možete unovčiti. Počnite stvarati vlastiti biznis. Majčinstvo, i samohrana, ide ruku pod ruku s poslom.

5. Zaštitite dijete

Najvažnije od svega je: ne dozvolite da vaše dijete primijeti kroz što prolazite. Budite sigurni da mališani znaju za vaše probleme, ali nemojte im prepričavati svaki detalj. Majčinstvo je zaštiti dijete od traume, ali ih i pripremiti za svijet odraslih!

 

6. Napravite razliku između potreba i htijenja

Čuvajte svaku kunu! Ako vam na mjesečnoj razini i ostane nešto novca, spremite ga u crni fond. Štedite.

7. Proširite krug pozitivnih ljudi

Vaše majčinstvo sačuvajte za sebe i vaše dijete, te ljude koji su toga vrijedni! Negativne osobe – bez imalo razmišljanja – izbrišite iz života. Vedri ljudi u vama će buditi toplinu i pomoći vam da pronađete bolji i sigurniji životni put.

8. Besplatno je u modi!

Potražite besplatne tečajeve za edukaciju odraslih i besplatne radionice za djecu. Zabilježite gdje bi, za nula kuna, mogli otići s vašim mališanom, uredite se i zaputite. Najbolje stvari su besplatne!

9. Ne odustajte od sebe!

Život neće uvijek biti težak i kompliciran. Kako kažu stari ljudi:“Nakon kiše uvijek dolazi sunce“ pa će i vaše uskoro zasjati. Dok taj trenutak ne stigne, pazite na sebe i svoje financije te živite od danas do sutra. Nemojte gledati previše unaprijed jer bi vas to, u ovoj situaciji, moglo učiniti depresivnima.

Planovi za budućnost kuju se kad je život u potpunosti i stabilno postavljen na noge.

10. Nije sramota primati socijalnu ili bilo koju drugu pomoć.

Majčinstvo, odnosno roditeljstvo je teško! Ako nemate za hranu i režije obratite se službi čija je dužnost paziti na građane u nevolji. Prihvatite svu pomoć koju možete dobiti, pa ćete jednom, kad se „iskoprcate“ iz problema i vi pomoći potrebitima.

12. Sagledajte svoje probleme

Problemi se moraju razvrstati, nemoguće ih je sve riešiti odjednom. Posvetite im se polako – jednome pa drugome.

Preuzeto sa: https://www.pitajmamu.hr/clanak/savjeti-za-samohrane-majke/

 

 

 

15.07.2024. 16:07

Udruge i pravobraniteljica pozdravljaju novi Zakon o privremenom uzdržavanju

15.07.2024 07:25ZAGREB, 13. srpnja 2024. (Hina) -  Pravobraniteljica za djecu te Udruge B.a.B.e. i LET pozdravljaju promjene koje su najavljene prijedlogom novog Zakona o privremenom uzdržavanju jer ...
pročitaj više
12.07.2024. 12:33

Konferencija o samohranom roditeljstvu

Udruga LET je organizirala konferenciju \"ZA i O jednoroditeljskim obiteljima\", dana 09.07.2024. u online formi.                     ...
pročitaj više
09.07.2024. 12:31

Slijepa točka društva: poteškoće samohranih roditelja

Udruga LET je okupila preko 600 stručnjaka povodom obilježavanja dvadeset godina rada sa samohranim roditeljima i njihovom djecom. „Samohrani roditelji se suočavaju sa nizom problema: ...
pročitaj više