Blog

Međunarodni dan djeteta

20.11.2020. 15:38 • Uncategorized

Međunarodni dan djeteta obilježava se svakog 20. studenoga.

Generalna skupština UN-a je toga dana 1959. godine usvojila „Deklaraciju o pravima djeteta“, a 1989. godine „Konvenciju o pravima djeteta“. Njome se pokušalo odrediti specifične potrebe djece i mladih, njihovi specifični problemi vezani uz razvoj, odrastanje, podređenost odraslima, iskorištavanje, zlostavljanje. „Konvencija o pravima djeteta“ je najviše puta ratificirani dokument o ljudskim pravima u cijelom svijetu, ali je provedba još uvijek nedovoljna.

Također se žele potaknuti organizacije koje se bave ljudskim pravima i slobodama na poduzimanje konkretnih koraka u zaštiti i unapređenju dječjih prava jer su ta prava temelj izgradnje naprednog društva. Temelj za svijet mira je sredina gdje djeca postaju prijatelji, gdje uče i rade surađujući i odrastaju sa spoznajom o međuovisnosti svih živih bića.

Udruga LET svojim aktivnostima nastoji roditeljima pružiti informacije, savjete i podršku kako bi izgradili što kvalitetnije odnose sa svojom djecom te kako bi ta djeca imala mogućnosti da izrastu u kvalitetne mlade ljude.

PODIJELI ČLANAK