IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

Projekt “Razvijanje i jačanje roditeljskih vještina bivših zatvorenika” – odgovori na Vaša pitanja

Donosimo Vam pitanje jednog “našeg bivšeg zatvorenika” kojeg zanima na koji način se riješiti društvene stigme koja prati njega kao bivšeg zatvorenika, a ono što ga još više brine je njegovo dijete koje društvo može vrlo lako osuditi za ono što je učinio njegov otac.

Odgovor:

Kao što je navedeno i u samom pitanju, djeca roditelja bivših zatvorenika mogu biti vrlo lako osuđivana za ono što su učinili njihovi roditelji. Na žalost licemjerno društvo ne mari za to. Predrasude o bivšim zatvorenicima su duboko ukorijenjene u našem društvu. Upravo zbog ovog razloga treba raditi na razbijanju predrasuda o njima.

Djecu čiji su roditelji ili koji još uvijek izdržavaju kaznu zatvora etiketira se kao drugačiju djecu, djecu s nepoželjnom osobinom, kao djecu koja “ne spadaju među nas.” Uz stigmu se u prvom redu povezuje osjećaj srama. Stigmatizacija može imati negativne učinke na mentalno zdravlje, povezane uz gubitak statusa i diskriminaciju.

Važno je prepoznati znakove koji upućuju na psihičku patnju. Ove znakove prvi mogu prepoznati roditelji, učitelji u školi, prijatelji. Važno je na vrijeme intervenirati i time prevenirati pojavu dubljih smetnji.

Uloga civilnog društva je jako velika u pružanju psihološke podrške, jer za razliku od službi koje su više birokratski usmjerene, bivšim zatvorenicima mogu individualno pristupiti. Nevladine udruge pružaju potporu i na razne načine mogu pomoći djeci čiji su roditelji bili u zatvoru. Udruga za unapređenje kvalitete življenja LET provodi stručne radionice i organizira Grupu podrške u koju se možete uključiti kako bismo Vam između ostalog podigli i svijest o nužnosti učenja o teškoćama s kojima su suočena djeca čiji su roditelji bili u zatvoru.

 

Udruga “LET” Vas poziva da se uključite u projekt “Razvijanje i jačanje roditeljskih vještina bivših zatvorenika” putem kojeg ćete dobiti odgovore na ova i još mnoga druga pitanja. Odgovore možete dobiti na stručnoj radionici ili Grupi podrške pod nazivom “Razvijanje i jačanje roditeljskih vještina bivših zatvorenika” koju provode stručni djelatnici Udruge za unapređenje kvalitete življenja “LET.”

Prijave na telefon: 01/5803 726 ili 092/1741 096 ili putem let@udruga-let.hr

18.04.2024. 13:41

Bliže se ljetni praznici… Kako kvalitetno provoditi vrijeme s djecom?

Iako do kraja školske godine ima manje od 2 mjeseca, valja se na vrijeme pripremiti na vječnu temu \"Kako da dijete kvalitetno provede ljetne praznike?\" ...
pročitaj više
11.04.2024. 10:22

VOLITE SE SIGURNO! ❤️❤️❤️

\"Volite se sigurno\" je kampanja  kojom nastojimo ukazati na važnost brige o spolnom i reproduktivnom zdravlju populacije te promovirati odgovorno seksualno ponašanje. U sklopu kampanje ...
pročitaj više
03.04.2024. 14:42

Zakon o privremenom uzdržavanju

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE povodom prijedloga promjena Zakona o privremenom uzdržavanju Zagreb, 03.04.2024.- Udruga LET ovim putem upućuje Priopćenje za medije povodom provedbe postupka e-savjetovanja o ...
pročitaj više