IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

Razvod braka u inozemstvu

Nacionalnim se zakonima u zemljama EU-a utvrđuju razlozi zbog kojih možete podnijeti zahtjev za razvod ili zakonsku rastavu, kao i postupci koji se provode.
Propisi se uvelike razlikuju među zemljama EU-a.
Međutim, niz propisa EU-a primjenjuje se u slučajevima kada je riječ o dvije ili više država EU-a, primjerice jer vi i vaš bračni drug živite u različitim državama ili imate različita državljanstva. Tim se propisima određuje koji je sud nadležan i koje se pravo primjenjuje.
Gdje možete podnijeti zahtjev za razvod ili rastavu?
Razvod ili zakonsku rastavu možete zatražiti zajedno s partnerom zajedničkim zahtjevom ili to može učiniti jedan bračni drug samostalno.
Svoj zahtjev možete podnijeti sudu zemlje:
 • u kojoj živite vi i vaš bračni drug
 • u kojoj ste posljednji put živjeli zajedno – ako jedno od vas dvoje još uvijek tamo živi
 • u kojoj jedno od vas živi – ako ste podnijeli zajednički zahtjev
 • u kojoj živi vaš bračni drug
 • u kojoj živite vi ako ste tamo živjeli najmanje šest mjeseci neposredno prije podnošenja zahtjeva i ako imate državljanstvo te države.
Ako nemate državljanstvo, zahtjev možete podnijeti samo ako ste tamo živjeli najmanje godinu dana neposredno prije podnošenja zahtjeva.
Sud koji je nadležan za odlučivanje o vašem razvodu prvi je sud kojem je zahtjev podnesen (ako ispunjuje prethodno navedene uvjete).
Sud koji je nadležan za pretvaranje zakonske rastave u razvod onaj je sud u zemlji EU-a koji je donio presudu o zakonskoj rastavi (ako je to u skladu s propisima te države).
Sud koji je nadležan za presudu o razvodu može odlučivati i o pitanjima roditeljske odgovornosti ako dijete živi u toj zemlji.
Koje se zakoni primjenjuju na vaš razvod i rastavu?
Jesu li u predmet uključene dvije zemlje EU-a ili više njih, primjerice jer vi i vaš bračni drug imate različita državljanstva ili živite u zemlji EU-a koja vam nije matična?
Pravo kojim se uređuje vaš razvod ne mora biti pravo one zemlje u kojoj ste podnijeli zahtjev.
Sedamnaest zemalja EU-a donijelo je zajednički skup pravila kojima se utvrđuje koje se pravo primjenjuje na prekogranične razvode. Te su zemlje: Austrija, Belgija, Bugarska, Estonija, Francuska, Grčka, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Mađarska, Malta, Njemačka, Portugal, Rumunjska, Slovenija i Španjolska.
Ako ste u bilo kojoj od tih sedamnaest zemalja, s bračnim se drugom možete dogovoriti o primjeni prava o razvodu:
 • zemlje u kojoj živite vi i vaš bračni drug
 • zemlje u kojoj ste posljednji put živjeli zajedno – ako jedno od vas dvoje još uvijek tamo živi
 • zemlje čije državljanstvo ima jedno od vas dvoje
 • zemlje u kojoj ste podnijeli zahtjev za razvod.
Ako se ne možete dogovoriti, sudovi u tih sedamnaest zemalja primijenit će pravo:
zemlje u kojoj živite vi i vaš bračni drug
 • ako prethodno nije slučaj, zemlje u kojoj ste posljednji put živjeli zajedno – pod uvjetom da ste još uvijek živjeli zajedno godinu dana prije pokretanja sudskog postupka
 • ako prethodno nije slučaj, zemlje čiji ste oboje državljani
 • ako prethodno nije slučaj, zemlje u kojoj ste podnijeli zahtjev za razvod.
Ako podnosite zahtjev za razvod u drugoj zemlji EU-a, savjetujte se sa specijaliziranim odvjetnikom kako biste provjerili koje se pravo primjenjuje na vaš predmet i koje će biti posljedice.
Priznavanje razvoda i zakonskih rastava u inozemstvu
Razvodi ili zakonske rastave odobreni u jednoj zemlji EU-a priznaju se automatski u drugim zemljama EU-a: ne treba se provoditi nikakav dodatni postupak.
15.07.2024. 16:07

Udruge i pravobraniteljica pozdravljaju novi Zakon o privremenom uzdržavanju

15.07.2024 07:25ZAGREB, 13. srpnja 2024. (Hina) -  Pravobraniteljica za djecu te Udruge B.a.B.e. i LET pozdravljaju promjene koje su najavljene prijedlogom novog Zakona o privremenom uzdržavanju jer ...
pročitaj više
12.07.2024. 12:33

Konferencija o samohranom roditeljstvu

Udruga LET je organizirala konferenciju \"ZA i O jednoroditeljskim obiteljima\", dana 09.07.2024. u online formi.                     ...
pročitaj više
09.07.2024. 12:31

Slijepa točka društva: poteškoće samohranih roditelja

Udruga LET je okupila preko 600 stručnjaka povodom obilježavanja dvadeset godina rada sa samohranim roditeljima i njihovom djecom. „Samohrani roditelji se suočavaju sa nizom problema: ...
pročitaj više