IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

Razvod- da ili ne

 

No, statistike nam ne idu baš u prilog te nažalost svaki treći brak u Hrvatskoj završi razvodom.
‘Sretni do kraja života’ ponekad jednostavno ne ‘pali’ te stručnjaci naglašavaju kako i razvod donosi brojne pozitivne stvari.
Donosimo zato nekoliko razloga zašto je bolje u miru se razići nego ostati u lošem braku.

1. Veća šansa da upoznate ‘onog pravog’

Ako vam je brak već duže na klimavim nogama te ste zaista pokušali gotovo sve da ga spasite ili je ljubav jednostavno nestala, onda zaista nema smisla ostati u odnosu koji vas guši. Nakon razvoda, imate ćete puno više iskustva te lagano opet možete otvoriti svoje srce i zaljubiti se u nekog drugog. Možda vam se čini da nema šanse da opet nekog upoznate ili vam se ne da sve ispočetka, ali sreća da se srce gotovo uvijek da…

2. Osobni rast

Ako ste već duži period u nezdravom odnosu, to se lako može odraziti i na vaše emocionalno stanje te ćete se osjećati kao da ste izgubili sebe.

Sjećate li se koje su vas stvari nekoć veselile? Kad ste se zadnji put posvetili omiljenom hobiju? Podržava li vas suprug u tim stvarima?Uživate li trenutačno u svom životu?

Ako su odgovori ‘ne’ možda je vrijeme da uvedete neke promjene u svoj život.

Stručnjaci naglašavaju kako loše brak može spriječiti osobu da radi stvari koje voli te da nakon razvoda svu tu energiju koju ste trošili na popravljanje nepopravljivog odnosa možete usmjeriti na one stvari koje vas usrećuju.

3. Bit ćete sretniji

Možda vam se to sad ne čini tako, ali to je istina. Život je prekratak da biste ga potrošili na osobu koja to ne zaslužuje. I ako vas vaš brak čini nesretnim i neispunjenim, vrijeme je da mu kažete ‘zbogom’.

Naravno, prvo slijedi šok, ali nakon toga dolazi novo poglavlje u vašem životu, a ono, kažu stručnjaci, može biti fantastično.

4. I djeca će vam biti sretnija

Mnogi parovi ostaju u nesretnom braku zbog djece, ali to, kažu stručnjaci, nije dobra ideja. Vaša djeca mogu čuti vaše svađe, sarkastične komentare, podbadanja… Sretan roditelj znači i sretno dijete. Nijedno dijete ne želi da mu se roditelji rastanu, no ljubav, pažnja i kvalitetno provedeno vrijeme s djetetom sprječava probleme s kojima se ono može suočiti ako do razvoda dođe.

Ako su roditelji u korektnim odnosima, normalno komuniciraju i dijete stavljaju na prvo mjesto, ono se osjeća prihvaćeno, voljeno i podržano. Uz to, potrebno je dopustiti djetetu da prođe kroz sve faze tugovanja kako bi moglo lakše otpustiti situaciju na koju ne može utjecati.

Biti uz dijete, ne govoriti ružno o drugom roditelju, napraviti dnevnu rutinu za lakše snalaženje, pa čak i pronaći stručnu literaturu primijenjenu dječjoj dobi, pametni su izbori. Ako su roditelji sretni i rade u korist djeteta, sretno je i dijete. Zato je razvod ponekad najbolja opcija.

5. Zdravlje vam se može poboljšati

Nesretan brak koji je ispunjen konfliktima i stresom može vam itekako narušiti zdravlje. Studije se pokazale da takvo okruženje može biti štetno jednako kao i previše alkohola i kronični stres. Stručnjaci kažu da se povećava rizik za bolesti srca, rak, artritis, dijabetes i slabiji imunosni sustav. Čak i male ranice na vašem tijelu će zacjeljivati čak 40 posto sporije.

Čak i ako niste na dijeti, primijetit ćete kako vam se izgled nakon razvoda poboljšao. Mnogi koji su prošli kroz ovaj proces, tvrde kako se počeli bolje osjećati iznutra, a to itekako utječe i na fizički izgled. Nerijetko nakon razvoda, osobe krenu vježbati, obnove garderobu, promijene frizuru, šminku… I sve to podiže samopouzdanje i poboljšava vaš izgled.

 

 

15.07.2024. 16:07

Udruge i pravobraniteljica pozdravljaju novi Zakon o privremenom uzdržavanju

15.07.2024 07:25ZAGREB, 13. srpnja 2024. (Hina) -  Pravobraniteljica za djecu te Udruge B.a.B.e. i LET pozdravljaju promjene koje su najavljene prijedlogom novog Zakona o privremenom uzdržavanju jer ...
pročitaj više
12.07.2024. 12:33

Konferencija o samohranom roditeljstvu

Udruga LET je organizirala konferenciju \"ZA i O jednoroditeljskim obiteljima\", dana 09.07.2024. u online formi.                     ...
pročitaj više
09.07.2024. 12:31

Slijepa točka društva: poteškoće samohranih roditelja

Udruga LET je okupila preko 600 stručnjaka povodom obilježavanja dvadeset godina rada sa samohranim roditeljima i njihovom djecom. „Samohrani roditelji se suočavaju sa nizom problema: ...
pročitaj više