IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

Roditeljsko sagorijevanje

 

Odgoj djeteta zahtjevan je zadatak i traži ogroman trud od strane roditelja. To je činjenica koju svaki roditelj zna i trudi se biti spreman na nju. Međutim, sve češće u praksi viđamo umorne roditelje, iscrpljene od napora da obave sve što se pred njih stavlja, roditelje koji rezignirano zaključuju: „ne mogu više“.

Rečenice poput: „Znate, sve je bilo u redu dok se nije razbolio….. Sad je počeo uzimati droge…. Ne želi u školu… Ima same jedinice….“ govore same za sebe. Radi se o izvorima velikog stresa, koji ponekad završi roditeljskom „predajom“.

Čak i kada je s djecom sve u redu, veliki pritisak nebrojenih zadataka može roditelja dovesti do roditeljskog izgaranja, burnout-a.

Ovaj problem počeo se ozbiljnije spominjati osamdesetih godina prošlog stoljeća, a bio je vezan za roditelje čija su djeca bolovala od tumora. Nedavna istraživanja potvrđuju da burnout može iskusiti svaki roditelj (Roskam i Mikolajczak, 2018).

Među mnogim definicijama roditeljskog izgaranja svojom jednostavnošću i jasnoćom ističe se ova: „Roditeljsko izgaranje, burnout, je fizička, mentalna i emocionalna iscrpljenost koju roditelj osjeća zbog kroničnog stresa vezanog za roditeljstvo.“ (P. Agarwal)

S obzirom na način života koji tjera roditelje da u sve manje vremena izvrše što više zadataka, izgaranje je sasvim očekivana posljedica. Kod svakog roditelja koji je iskusio burnout znakovi mogu biti različiti, ovisno o okolnostima u kojima živi (uvjeti stanovanja, financijsko stanje, pomoć baka i djedova i sl.)

Među simptomima roditeljskog izgaranja najčešći su:

 • iscrpljenost i umor
 • osjećaj bespomoćnosti i beznađa, sumnje u samoga sebe
 • glavobolja i drugi bolovi
 • nedostatak motivacije
 • promjene u ritmu i načinu spavanja i hranjenja
 • osjećaj odvojenosti od drugih, „sam na svijetu“
 • iritabilnost
 • bezvoljnost
 • stalno preispitivanje vlastitih postupaka
 • zlouporaba alkohola ili droga

Roditeljsko izgaranje nikako ne treba podcijeniti ili ignorirati. Ipak, dobra vijest je da je ono privremeno. Ta spoznaja može donekle umanjiti stres, a uvođenje malih promjena učiniti probleme lakše rješivima. Pokušajte:

 • Ravnopravno uključiti drugog roditelja u podjelu dužnosti

(ukoliko jedan roditelj preuzima veću brigu oko djece, prije će kod njega doći do simptoma roditeljskog izgaranja (češće su to majke)

 • Osigurati sebi dovoljnu količinu sna

Općepoznato je koliko je san važan za mentalno i fizičko zdravlje. Roditelji (osobito) male djece ne mogu odmarati i spavati koliko je potrebno. Dugoročno, nedostatak sna dovodi do iscrpljenosti. Za kratak odmor, po 20-ak minuta uvijek se može pronaći vrijeme, a učinit će puno na osvježavanju snaga.

 • Napraviti kratke predahe uz kavu ili čaj

U svakodnevnoj utrci s vremenom i zadacima dobro je napraviti kratku stanku, uz kavu, čaj i sl. Valjalo bi ih koristiti kada god ste u prilici jer će sigurno smanjiti razinu stresa.

 • Biti strpljivi sami sa sobom

Ponekad roditelj vjeruje da mora biti „super mama“ ili „super tata“. To jednostavno nije potrebno, a može biti izvor mnogih frustracija. Biti svjestan svojih ograničenja pomaže. Nitko ne može baš sve!

 • Brinite za sebe

To može biti nešto što se čini beznačajnim na prvi pogled (kratka šetnja, tuširanje na kraju dana, vježbanje), ali doprinosi osjećaju dobrobiti i opušta.

 • Ojačajte svoje roditeljske kompetencije

Druženje s drugim roditeljima, pohađanje seminara i radionica može pomoći, ne samo u podizanju razine znanja o roditeljstvu, nego još više u dijeljenju iskustava. Tako nestaje osjećaj usamljenosti i izoliranosti.

 • Prestanite biti perfekcionisti i ne govorite više „trebalo bi“

Takva ponašanja samo pojačavaju stres i potiču nerealna očekivanja od sebe i drugih.

Na prvi pogled se može činiti da su navedeni savjeti nerealni i neprovedivi, no oni koji su probali misle drugačije!

„Roditeljsko izgaranje je stvarno. Nitko ne može sve. Vrijeme je da se odustane od mita o svemogućim superherojima. Dajte sebi dopuštenje prihvatiti da je dovoljno dobro –  savršeno! (nepoznati autor)

Andreja Radić, Lucija Sabljić, Snježana Šalamon

 

16.06.2024. 18:53

Razvod- da ili ne

  Preuzeto sa: Živim.hr Kada se oženimo, apsolutno smo sigurni (u većini slučajeva) da smo pronašli \'pravu osobu\'. No, statistike nam ne idu baš u ...
pročitaj više
10.06.2024. 17:34

Kriza kao prilika

Kriza kao prilika – (Ne)savršeno roditeljstvo   Preuzeto sa: SIRIUS · PUBLISHED 15/12/2022 · UPDATED 24/05/2024 Recepti za odgoj ne postoje, kao niti savršeni roditelji. No, to djetetu nije ...
pročitaj više
23.05.2024. 19:30

Narančasta ribica

\'Mame, morate odmoriti!’: Narančasta ribica vašu djecu ovog ljeta vodi na more!   Zvuči kao avantura na koju se spremaju likovi nekog crtića Walta Disneya, ...
pročitaj više