IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

Savjeti roditeljima prvašića

Prvi dan škole važan je događaj ne samo za prvašića nego i za cijelu obitelj, kako bi prošao u pozitivnom ozračju i kako bi svakoj mami i njezinom mališanu olakšali jedan od emotivnijih i stresnijih trenutaka u životu donosimo 7 savjeta. Oni će vam pomoći da prema školi stvorite pozitivan stav, a vašem novopečenom školarcu da uživa u odlascima u školske klupe

1.Odvajanje od djeteta
Prvo odvajanje brojnim roditeljima teško pada, no pazite da vaša suza ne kapne pred mališanom. Takva reakcija mogla bi ga zbuniti, pogotovo ako sam nije nimalo zabrinut. Možda se možete dogovoriti s drugim roditeljima, otići na kavu i podijeliti s njima svoje brige.

2. Strah od djetetovog neznanja
Nije nužno da svaki prvašić prije početka škole briljira u pisanju i računanju jer to će gradivo savladati uz pomoć učiteljice i pisanja domaće zadaće. Vi ste mu bitni prilikom savladavanja drugih vještina važnih za snalaženje u školi.

Dopustite djetetu da samo savlada odijevanje za školu, obuvanje i vezanje obuće, slaganje stvari u školsku torbu te osnove higijene. To su vještine koje uz zadatke iz knjiga svaki prvašić također mora savladati.

3. Suočavanje s novim obavezama
Svako dijete voli red pa je izuzetno važno od prvog dana imati raspored obavljanja dužnosti kada je kod kuće. Sukladno vašim obavezama pokušajte se uskladiti sa svojim školarcem i nastojati da se zadaća piše svaki dan u isto vrijeme, nakon čega slijedi opuštanje. Uspostavljanje reda isplatit će se mnogostruko, jer dugoročno gledajući navike usađene od malena svoj plod daju kroz cijeli život.

Isto tako, rezervirajte malo vremena i za zajedničku igru, razgovor o školi i obavezno nastojte ustrajati u zajedničkim obrocima. Okupljanje obitelji oko stola važno je za razvoj, prehrambene navike i prije svega sreću djeteta.

4. Komunikacija s prvašićem
Škola nije vrtić i podrobne informacije o onome što se događalo na nastavi nećete dobiti na vratima nakon nastave,  takve pojedinosti rezervirane su za roditeljske sastanke. Zato je važno da svog mališana od prvog dana naviknete da s vama dijeli nove doživljaje na način da budete strpljivi i taktični.

Pitanja formulirajte određeno, a ne općenito. Na primjer: “Vidjela sam da ste za ručak danas imali varivo, jesi li išta pojeo?” Ako dijete ne želi razgovarati, nemojte navaljivati i pokažite mu kako ste ponosni na njega.

5. Suočavanje sa strahovima djeteta
Dijete će možda biti uplašeno zbog odlaska u školu. Njegove strahove nemojte zanemariti već ih poslušajte i ohrabrite ga. Kada prođu strka i zbrka prvog dana škole, odvojite vrijeme nasamo sa svojim školarcem i u toplom okruženju doma započnite razgovor.

Prepričajte svom djetetu dogodovštine iz vlastitog djetinjstva te prije spavanja pročitajte priču vezanu uz školu. Jasno mu dajte do znanja kako greške i propusti nisu bauk.

6. Odabir izvanškolskih obveza
Brojni roditelji u nastojanju da svom djetetu pruže što više mogućnosti za razvoj novih vještina znaju pretjerati u izvanškolskim aktivnostima, no važno je da sagledate situaciju i iz djetetovih očiju. Dovoljno je što odlazi u ranim satima u školsku klupu i savladava potpuno nepoznate stvari pa bi mu na početku moglo biti draže odmaranje uz vas i igračke.

Mnogim je prvašićima škola iscrpljujuća, čak i ako su pohađali vrtić. Možda ćete ga morati stavljati na spavanje ranije, što vam mogu odati njegovi znakovi umora poput lošeg ponašanja i gubitka koncentracije. Tek kada ste sigurni kako se vaš mališan prilagodio školskim klupama potražite zajedno hobi. Brojni stručnjaci preporučuju sport prije nego li zahtjevnije sadržaje poput glazbene škole ili satova crtanja.

7. Zajednička druženja s novim prijateljima
Početak novog ozbiljnijeg razdoblja u životu vašeg prvašića donosi i brojna nova lica. Pokušajte odvojiti vrijeme za njegove prijatelje iz razreda.

Predložite drugim roditeljima zajednički odlazak u kino, druženje kod kuće ili na igralištu. Na ovaj način pomoći ćete u sklapanju prijateljstva, ali i biti upoznati s navikama vršnjaka vašeg školarca.

, Image: 169532813, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Panthermedia
16.06.2024. 18:53

Razvod- da ili ne

  Preuzeto sa: Živim.hr Kada se oženimo, apsolutno smo sigurni (u većini slučajeva) da smo pronašli \'pravu osobu\'. No, statistike nam ne idu baš u ...
pročitaj više
10.06.2024. 17:34

Kriza kao prilika

Kriza kao prilika – (Ne)savršeno roditeljstvo   Preuzeto sa: SIRIUS · PUBLISHED 15/12/2022 · UPDATED 24/05/2024 Recepti za odgoj ne postoje, kao niti savršeni roditelji. No, to djetetu nije ...
pročitaj više
03.06.2024. 21:54

Roditeljsko sagorijevanje

  Odgoj djeteta zahtjevan je zadatak i traži ogroman trud od strane roditelja. To je činjenica koju svaki roditelj zna i trudi se biti spreman ...
pročitaj više