IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

Slijepa točka društva: poteškoće samohranih roditelja

Udruga LET je okupila preko 600 stručnjaka povodom obilježavanja dvadeset godina rada sa samohranim roditeljima i njihovom djecom.

„Samohrani roditelji se suočavaju sa nizom problema: od financijskih, organizacijskih, kako razgovarati sa djecom o gubitku roditelja ili razvodu do svojih vlastitih emocionalnih problema.“, rekla je Iva Jovović, izvršna direktorica udruge LET. „Danas govorimo o rezultatima istraživanja koje provedeno pred par mjeseci, o tehnikama koje trebaju pomoći roditeljima da bolje savladaju životne poteškoće i samohranim majkama koje moraju raditi i po dva posla da plate režije.“

„Rezultati istraživanja pokazuju da preko 70% ispitanih smatra kako je njihova uloga samohranog roditelja stresna, kako imaju manju mogućnost opuštenijeg načina života te kako im je teško uskladiti obiteljske i poslovne obaveze. Dodatno, danas čak 53% ispitanih smatra kako ne može svojoj djeci priuštiti sve što im treba, dok je 2021. to smatralo značajno manjih 39%”, rekla je Irena Starman iz Hendala o rezultatima istraživanja među samohranim roditeljima.

“Roditeljsko sagorijevanje je stanje fizičke, emocionalne i mentalne iscrpljenosti koje nastaje uslijed kroničnog stresa u roditeljstvu, te predstavlja ozbiljan i rastući javnozdravstveni problem. Rano prepoznavanje i prevencija roditeljskog sagorijevanja ključni su za očuvanje zdravlja roditelja i dobrobiti cijele obitelji.”, Maja Žutić iz Centra za reproduktivno i mentalno zdravlje govorila je pred stručnjacima o parental burn out-u.

„Cilj konferencije je bolje razumijevanje i razmjena iskustava stručnjaka na temu samohranog roditeljstva i sa kojem se problemima i izazovima roditelji susreću da odgoje svoje dijete u odraslu, poštenu i odgovornu osobu.“, zaključila je Jovović ispred udruge LET.

Konferencija je organizirana uz financijsku podršku Ministarstva demografije i useljeništva kao dio njihovog programa Potpore roditeljstvu.

Udruga LET kontinuirano provodi od 2004. programe i aktivnosti namijenjene jednoroditeljskim obiteljima poput psihosocijalnog i pravnog savjetovanja, organizacije radionica i grupa podrške, izrade publikacija te provedbe istraživanja na ovu temu.

 

 

15.07.2024. 16:07

Udruge i pravobraniteljica pozdravljaju novi Zakon o privremenom uzdržavanju

15.07.2024 07:25ZAGREB, 13. srpnja 2024. (Hina) -  Pravobraniteljica za djecu te Udruge B.a.B.e. i LET pozdravljaju promjene koje su najavljene prijedlogom novog Zakona o privremenom uzdržavanju jer ...
pročitaj više
12.07.2024. 12:33

Konferencija o samohranom roditeljstvu

Udruga LET je organizirala konferenciju \"ZA i O jednoroditeljskim obiteljima\", dana 09.07.2024. u online formi.                     ...
pročitaj više
26.06.2024. 19:10

Online konferencija “ZA i O jednoroditeljskim obiteljima”

Konferencija “ZA i O jednoroditeljskim obiteljima” Udruga LET obilježava 20 godina provedbe aktivnosti namijenjenih jednoroditeljskim obiteljima !!! Tim povodom bit će organizirana konferencija će se ...
pročitaj više