IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

Što pomaže razvoju povjerenja i bliskosti unutar obitelji?

O povjerenju

Način na koji razgovaramo o svemu što se u obitelji događa ili o tome kako su obitelji nastale važan je za djetetovo stvaranje cjelovite slike o sebi. To su razgovori koji se ponavljaju tijekom godina i koji se, ovisno o djetetovoj dobi, vode na različite načine. Roditelji bi trebali biti ti koji će djetetu pomoći da upozna i prihvati istinu o svojoj obitelji i povijesti, kao i emocije koje istina u njemu izaziva, čak i ako je teška i okrutna.

Ne učinimo li to mi kojima naša djeca vjeruju ili uče vjerovati, ostaje prazan prostor koji mogu popuniti dječja mašta te priče pa čak i uvrede druge djece, što ostavlja puno teže posljedice. Važno je naučiti djecu da jedan dio njihove prošlosti može biti bolan i težak, ali da ta prošlost, iako je njihov sastavni dio, nije sve što djeca jesu te da za tu prošlost, bez obzira na to kakva ona bila, djeca nisu odgovorna.

ŠTO POMAŽE RAZVOJU BLISKIH ODNOSA I POVJERENJA U OBITELJI?

Dosljedno pokazivanje da vam je dijete važna osoba u životu: Bezuvjetna ljubav prema djetetu pozitivno doprinosi tomu kako ono vidi sebe.

  • Započinjanje razgovora o razvodu i gubitku drugoga roditelja u vašemu domu: Ne možete utjecati na to kada će se i gdje će se povesti razgovor na temu razvoda i gubitka roditelja, ali možete pripremiti i dijete i sebe na pitanja koja dolaze iz okoline.
  • Istina prilagođena dobi djeteta: Važno je ne uskraćivati djetetu informacije i ne mijenjati ih. Svaka neistinita informacija poslije može otežati izgradnju povjerenja.
  • Slušanje djetetovih pitanja i odgovaranje na njih: Djeca će postavljati samo ona pitanja za koja osjećaju da su dopuštena, stoga je važno da roditelji djetetu daju do znanja da je u redu razgovarati o svemu što dijete zanima.
  • Davanje pozitivnoga primjera iskazivanja emocija: Naučite dijete kako da na prihvatljiv način iskaže svoje osjećaje i brige.
  • Briga o osjetljivim trenutcima: Budite pažljivi za vrijeme rođendana ili blagdana jer za dijete to mogu biti i teški dani.
  • Pravo na povjerljivost podataka: Kada je dijete malo, roditelji imaju odgovornost sačuvati njegovu životnu i obiteljsku priču. Kada odraste, mlada će osoba odlučivati o tome na koji način i u kojoj mjeri želi dijeliti informacije o svojoj intimi.

ZAŠTO JE VAŽNO RAZGOVARATI S DJETETOM O RASTAVI?

Djeca čiji se roditelji rastaju trebaju osjetiti sigurnost da će ostati dio obitelji koja ih voli. Međutim rastava može ozbiljno ugroziti tu sigurnost. Emocionalni uragan koji tutnji kroz živote djece tijekom rastave I poslije nje može biti strašan, ali to ne mora uvijek biti tako. Roditelji, imate velik utjecaj na način na koji će djeca prebroditi rastavu! Razgovarajući s njima iskreno i otvoreno, uvjerit ćete ih da su sigurni. Iznova im govoreći da su važni, da ih volite te da ih nećete prestati voljeti, sigurno ćete ih voditi kroz oluju rastave braka. Pokazalo se da intenzitet emocionalne reakcije djeteta više ovisi o načinu rješavanja sukoba, a manje o samome razlazu. Djeca doživljavaju gubitak drukčije od odraslih. Ovisnija su o svojoj neposrednoj okolini, pogotovo o odraslima koji o njima brinu. Zbog toga je kod djece gubitak vrlo često povezan s intenzivnim osjećajem nesigurnosti i bespomoćnosti. Dakle važno je da odrasle osobe djetetu pruže osjećaj sigurnosti I zaštite te da im na razumljiv način objasne sve što se događa.

 

 

23.05.2024. 19:30

Narančasta ribica

\'Mame, morate odmoriti!’: Narančasta ribica vašu djecu ovog ljeta vodi na more!   Zvuči kao avantura na koju se spremaju likovi nekog crtića Walta Disneya, ...
pročitaj više
15.05.2024. 13:26

Sretan Međunarodni dan obitelji! ❤️

Danas, 15. svibnja, obilježavamo Međunarodni dan obitelji, dan posvećen slavljenju obiteljskih veza i podizanju svijesti o pitanjima koja utječu na obitelji širom svijeta. Ovaj dan ...
pročitaj više
13.05.2024. 13:24

“NARANČASTA RIBICA: PODRŠKA JEDNORODITELJSKIM OBITELJIMA”

S velikim zadovoljstvom Vas pozivamo na okrugli stol pod nazivom \"Narančasta ribica: Podrška jednoroditeljskim obiteljima\" koji će se održati 23.05.2024. od 11 do 14 sati ...
pročitaj više