IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

Što smijete, a što ne s djecom nakon razvoda

Ne dozvolite da razvod našteti vašoj vezi s djetetom. Kad se roditelji razvedu, bez obzira na okolnosti ili dob, dijete je pogođeno. Gledati na to kroz oči djeteta i staviti na stranu svaku ljutnju ili osjećaj neprijateljstva prema drugom roditelju je teško, ali ključno. Bez obzira koliko boljelo, koliko ljuti ili razočarani bili, vaš osjećaji ne bi se trebali preslikavati na roditeljstvo.
U najboljem interesu djeteta je da se riješite negativnih osjećaja, kao biste mogli ostvariti prijateljsku vezu s bivšim partnerom, što je moguće samo ako se obje strane odluče ponašati u skladu s najboljim interesima djece.

Jedna od najštetnijih stvari koju možete učiniti djetetu je koristiti ga kao objekt svoje ljutnje. Slijedi lista stvari koje trebate i ne trebate raditi nakon razvoda, a kojima ćete zaštititi svoje dijete.

1. Uvjerite dijete da ono nije krivo zbog razvoda.

2. Način razgovora s djetetom prilagodite njegovoj dobi. Vaše dijete ne bi trebalo dobivati više informacija od onoga što može shvatiti i procesuirati.

3. Ohrabrite dijete da s vama podijeli sve brige i osjećaje o vašem bivšem. Ali, pripazite da ne zauzimate ničiju stranu.

Čak i kada mislite da je ono što vam dijete govori grozno, imajte na umu da je to njegova interpretacija događaja i možda nije u potpunosti točna. Dijete možda želi i provjeriti hoćete li ga braniti, stati na njegovu stranu i podijeliti ljutnju prema drugom roditelju. To će postaviti temelje načinu na koji će komunicirati s vama i ustanoviti sustav uvjerenja kojega će se držati.

4. Odluke o djetetu donosite neopterećeni osjećajima koje gajite prema bivšem partneru. Mislite na ono što je u najboljem interesu za dijete.

5. Omogućite djetetu što više dosljednosti i strukture u vremenu koje provodi s vama. Tako će se osjećati sigurnije.

6. Uvjerite dijete da ste vi dobro kada nije s vama i da jedva čekate da ih vidite kada se vrate.

7. Imajte jasna, dosljedna i odgovorna očekivanja i disciplinske metode. Osiguravanje kontinuiteta između dva doma, u smisli discipline, dobro će utjecati na vaše dijete. Idealno bi bilo da vaš bivši i vi raspravite o tome i provodite iste odgojne mjere u oba doma.

8. Uvjerite dijete da ga oba roditelja vole, bez obzira na moguće negativne osjećaje koje gajite prema bivšem.

9. Izrazite osjećaje koje dijete dijeli s vama. Usredotočite se na ono što stoji iza riječi, umjesto na sadržaj. Primjerice, ako dijete kaže da je ljuto jer s tatom nije provelo vikend kako je očekivalo. Umjesto da komentirate informaciju ili njihove osjećaje, recite: ‘Zvučiš mi razočarano kako si proveo vikend s tatom.’

Tako ćete izbjeći zauzimanje strana, ali ćete poslati poruku da razumijete što vam dijete govori i što osjeća. Ohrabrite ga da o tome što osjeća popriča s vašim bivšim.

10. Izrazite osjećaje djeteta kada se ponaša loše. Kažite: ‘Vidim da si jako ljut u ovom trenutku, ali nije u redu da vičeš na mene i iskazuješ nepoštovanje. Želiš li pričati zašto si tako ljut?’

11. Omogućite djetetu da izrazi svoje osjećaje i da zna da to nećete shvaćati osobno ili ih koristiti kao oružje protiv njega.

12. Pokušajte surađivati oko odgoja djece s bivšim. Radite na tome da imate prijateljski odnos. To je jedan od najvećih darova koji možete dati svom djetetu.

13. Držite se dogovora oko viđenja djece i uzimajte djecu i vraćajte ih kada ste se dogovorili.

14. Budite odgovorni i fleksibilni oko viđenja djece. Ako dijete ima rođendansku zabavu na vikend kada je dijete s vama, a na koju bivši želi doći, to mu omogućite.

15. Nikada nemojte ispred djece implicirati ništa, kroz riječi ili djela, što vašeg bivšeg stavlja u negativan kontekst.

16. Ne govorite o bivšem s djecom. Ako oni započnu konverzaciju, ostanite neutralni, bez obzira koliko teško to bilo. Ako vaš bivši razočara dijete jer ga nije uzeo kada je trebao, recite djetetu da razumijete da je razočarano i pitajte možete li vi nešto učiniti. Ohrabrite ga da o tome priča s vašim bivšim.

17. Ne koristite dijete kao alat za manipulaciju ili kako biste povrijedili bivšeg. To je jako štetno za dijete i dugoročno će imati veliki negativni utjecaj na dijete i na odnos koji vi imate s djetetom.

18. Ne popuštajte u pravilima i granicama. To roditelji obično rade zbog krivnje, a to u djetetu stvara više briga i ljutnje. Dosljednost i ograničenja su ono što vašem djetetu pomaže da se osjeća sigurnije.

19. Ne kupujte djetetovu naklonost poklonima i novcem. To im šalje krivu poruku. Više im je stalo do vašeg vremena i pažnje. Ne pokušavajte biti omiljeniji roditelj. Vaše dijete voli vas, a ne stvari koje mu dajete.

20. Nemojte dozvoliti prijateljima ili članovima obitelji da djeci govore bilo što ružno o vašem bivšem. To pred njih stavlja emocionalnu dilemu i pritisak da se osjećaju kao da moraju kojeg roditelja trebaju voljeti.

21. Ne pogoršavajte lojalnost koju je dijete već stvorilo. Dozvolite djetetu da voli vas i drugog roditelja bez osjećaja krivnje ili posljedica što to čini. Dajte im ‘dozovolu’ da vas voli oboje bez negativnih reakcija.

22. Ne dijelite s djetetom informacije koje nisu primjerene ili nužne, posebno ne maloj djeci. To na njih stavlja previše emocionalne odgovornosti i može rezultirati pogoršanjem ponašanja, stresom i tjeskobom.

23. Nemojte dozvoliti da dijete čuje svađe između vas i bivšeg muža, posebno ako se to odnosi na nešto vezano uz dijete. Ono to tumači kao da je krivo što se roditelji ne slažu. Ionako već vjeruje da je krivo za razvod. Djecu u to stalno morate razuvjeravati. Oni vas čuju, čak i kada mislite da to nije slučaj.

24. Nemojte većinu vremena koju trebate provesti s njima, djecu prepuštati na čuvanje nekom drugom. Tako ćete propustiti izgraditi temelje povjerenja i osnažiti vezu na duge staze. Djeca očajnički žele vrijeme i pažnju oba roditelja.

25. Ne ispitujte dijete o drugom roditelju, njegovom domu, kako provodi vrijeme i ima li nekog novog u životu. To dijete stavlja u jako tešku situaciju i jako je nepošteno prema njemu. To može biti emocionalno štetno za dijete i trebali biste to izbjegavati pod svaku cijenu.

26. Nemojte da se dijete osjeća kao da vas odbacuje ili da vas je povrijedilo kada vrijeme provode s drugim roditeljem. Zbog toga vas neće voljeti više. Samo će biti zabrinuti za vas i osjećati se odgovorno za vaše osjećaje. To je jako štetno za djecu i ima emocionalne posljedice.

27. Ne donosite odluke o djetetu kako biste povrijedili bivšeg. Tako ćete samo povrijediti i dijete. Dijete će razviti snažan osjećaj povrijeđenosti, razočaranja i krivnje. To će tijekom vremena narušiti vaš odnos s djetetom, jer će u konačnici shvatiti što radite.

 

Izvor: https://net.hr/

16.06.2024. 18:53

Razvod- da ili ne

  Preuzeto sa: Živim.hr Kada se oženimo, apsolutno smo sigurni (u većini slučajeva) da smo pronašli \'pravu osobu\'. No, statistike nam ne idu baš u ...
pročitaj više
10.06.2024. 17:34

Kriza kao prilika

Kriza kao prilika – (Ne)savršeno roditeljstvo   Preuzeto sa: SIRIUS · PUBLISHED 15/12/2022 · UPDATED 24/05/2024 Recepti za odgoj ne postoje, kao niti savršeni roditelji. No, to djetetu nije ...
pročitaj više
03.06.2024. 21:54

Roditeljsko sagorijevanje

  Odgoj djeteta zahtjevan je zadatak i traži ogroman trud od strane roditelja. To je činjenica koju svaki roditelj zna i trudi se biti spreman ...
pročitaj više