IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

Kako uočiti razliku između zadirkivanja i nasilja kod djece?

Kako uočiti razliku između zadirkivanja i nasilja kod djece?

Znakovi nasilja kod djece su povlačenje u sebe, loše ocjene, gubitak prijatelja, glavobolje, bol u trbuhu…

Boravak u školi mnogoj djeci veći je stres no što to zaista mislimo. Mnoga od njih svakodnevno prolaze kroz zadirkivanja svojih školskih prijatelja, a u mnogim slučajevima, izopćena djeca postaju i prave žrtve nasilja.

Dr. David Dupper, profesor socijalnog rada na Sveučilištu u Tennesseeju smatra da treba odvojiti zadirkivanje i nasilje. Istaknuo je da je za adolescentne dječake zadirkivanje prolazno i važan dio prijateljstva. Ono može biti čak i grubo, pojasnio je, ali nije mu namjera povrijediti drugu osobu. S druge strane, zlostavljač namjerava ozlijediti svoju žrtvu i ima moć i sredstvo da to i učini.

To čine popularnije ili fizički jače osobe koji si za žrtvu uzimaju slabije osobe nad kojima su nadmoćni i koje se ne mogu oduprijeti – istaknuo je Dupper. Dodao je da su djeca koja se drukčije vide ili se ne uklapaju najčešće mete, a tu uključuje djecu s invaliditetom, djecu s prekomjernom težinom i pripadnike manjinama.

Što je sve nasilno ponašanje:

 • Udaranje ili guranje
 • Davanje raznih porugnih imena ili širenje glasina
 • Maltretiranje na društvenim vezama, ili mobitelom, odnosno, internetsko zlostavljanje
 • Isključivanje iz društva

Dr. Dupper je kazao da se samo četvrtina zlostavljane djece povjeri roditeljima ili drugoj odrasloj osobi dok sva ostala djeca to zadržavaju za sebe. Razloga zašto se ne povjeravaju je više, no pojasnio je da je najčešći taj što misle misle da problem moraju riješiti sami te da će njihovi roditelji samo pogoršati situaciju.

Znakovi upozorenja da dijete trpi nasilje:

 • Neobjašnjeni rezovi ili modrice
 • Nema prijatelja ili ih je malo
 • Dijete ne želi ići u školu ili se voziti autobusom s drugom djecom
 • Ima često glavobolje ili bolove u trbuhu
 • Traži često ili krade novac
 • Povlači se u sebe
 • Loše uči

Ako smatrate da vaše dijete možda trpi nasilje iskoristite vrijeme obroka kako biste započeli temu. Pitajte ih općenito jesu li ikada vidjeli prijatelja koji trpi nasilje. Ako kažu da, pitajte ih što misle kako bi se tom prijatelju moglo pomoći. Iako bi mnogi, naročito očevi svojim sinovima savjetovali da bi trebalo uzvratiti nasiljem, ne nudite takva rješenja. Umjesto toga, potičite ih da savjetuju prijatelju da kaže zlostavljaču da prestane ili da ode i da sve ispričaju starijoj osobi od povjerenja.

No, kako znakove nasilja ne smijete zanemariti i prepustiti da problem djeca rješavaju sama, evo što možete učiniti sami:

Skupite dokaze: Vodite evidenciju, datume, vrijeme, mjesto i imena. Ako se nasilje događa putem interneta ili mobitela, brzo snimite snimku.

Tražite od škole da nešto poduzme: Raspitajte se kakva su pravila i sankcije u školi za zlostavljače. Razgovarajte s ravnateljem, pedagogom, nastavnicima… Stvorite dramu među osobljem škole no na način da se to ne smije dogoditi niti vašem niti drugoj djeci.

Promijenite raspored: Pratite dijete u školu ili na kritične točke gdje je izloženo nasilju.

Nemojte se suočiti s nasilnikom: Koliko god to želite, to je loša ideja koja se može obiti o glavu. Na kraju često roditelji koji žele zaštititi svoje dijete od nasilnika budu proglašeni za nasilje.

Razmislite o prebacivanju u drugu školu: Iako je riječ o radikalnijem potezu, ako stanujete u većem gradu gdje ima više škola ovo je prilično dobar potez. Dijete će imati novi početak, daleko od nasilnika. Ako promijenite školu, recite novim učiteljima/nastavnicima pa čak i ravnatelju o prošlim problemima. Pitajte ih što će oni učiniti kako se to ne bi ponovilo.

Pričajte o ovoj temi s djecom: Bez obzira koliko dobro mislite da poznajete svoje dijete i bez obzira koliko ste bliski, neće vam sve reći pa ih pokušajte i prije nastanka problema otvoriti da vam sve mogu priznati.

 

 

Prilagođeno sa: http://www.djecjaposla.com/

23.05.2024. 19:30

Narančasta ribica

\'Mame, morate odmoriti!’: Narančasta ribica vašu djecu ovog ljeta vodi na more!   Zvuči kao avantura na koju se spremaju likovi nekog crtića Walta Disneya, ...
pročitaj više
15.05.2024. 13:26

Sretan Međunarodni dan obitelji! ❤️

Danas, 15. svibnja, obilježavamo Međunarodni dan obitelji, dan posvećen slavljenju obiteljskih veza i podizanju svijesti o pitanjima koja utječu na obitelji širom svijeta. Ovaj dan ...
pročitaj više
13.05.2024. 13:24

“NARANČASTA RIBICA: PODRŠKA JEDNORODITELJSKIM OBITELJIMA”

S velikim zadovoljstvom Vas pozivamo na okrugli stol pod nazivom \"Narančasta ribica: Podrška jednoroditeljskim obiteljima\" koji će se održati 23.05.2024. od 11 do 14 sati ...
pročitaj više